Du titter på kjæresten din, du går forsiktig ut av soverommet og håper at han ikke våkner. Hvor skal du? Ringe en elsker, eller i all hemmelighet bestille et etterlengtet par Louboutin-sko på nettet?

Nei, du skal vaske badet!

Hvorfor er det så viktig? Svaret er overraskende enkelt. Du og kjæresten spiller mot hverandre i Chore Wars, og det å vaske badet gir deg ekstra poeng. Så du må klare å gjennomføre oppdraget før kjæresten våkner og gjør jobben.

Chore Wars er et ARG-spill (Alternate Reality Game) hvor familiemedlemmer kan tjene opp poeng og konkurrere mot hverandre ved å gjøre husarbeid — vaske gulv, lage middag, klippe plen og lignende.

Alt er veldig enkelt. Dere lager hver sin avatar, logger inn for å rapportere gjennomførte oppgaver, og får poeng og virtuelle goder (f.eks. virtuelt gull og power-ups.

Hver gang du tjener opp 200 husarbeidspoeng, går du opp et nivå. I tillegg oppfordres spillere til å lage egne regler og opprette noen små premier i den virkelige verden. Den som har den høyeste ukentlige poengsummen, kan få en premie. Kanskje vinneren får velge et TV-program på en lørdagskveld eller få velge først fra en Twist-pose.

Funker dette i praksis?

Ja. Selv barn synes det er gøy å vaske badet.

Chore Wars viser seg nemlig å være spesielt effektivt for å få barn til å gjøre husarbeid. Nå føles det ikke lenger som et ork, men som en lek. Du får oppleve den gode mestringsfølelsen og blir motivert til å gjøre mer. I tillegg får du se mer tydelige resultater av innsatsen. Det er dette som er essensen ved gamification - å gjøre kjedelige, rutinemessige oppgaver til en spennende opplevelse. Da kan til og med det å vaske badet være noe du gidder å slåss for.