Politiet skal kartlegge hele bygden

Store politiressurser satt inn i jakten på en eventuell brannstifter i Hardanger.

Publisert Publisert

FLERE BRANNER: Her, på denne eiendommen, har det oppstått fire branner på tre år. Fredag morgen brant et bolighus ned til grunnen for andre gang siden juni. Foto: Marita Aarekol

Fredag morgen skjedde det igjen. For fjerde gang på tre år tok det til å brenne på samme eiendom i bygden Djønno i Hardanger.

Denne gangen, som i juni i år, var det en enebolig under oppføring som ble slukt av flammene.

Krimteknikere saumfarer tomten

Ifølge Odda-lensmann Terje Kvalvik har politiet satt inn store ressurser i etterforskningen av brannen.

Krimteknikere fra Bergen vil mandag starte arbeidet med å saumfare branntomten.

— De vil blant annet undersøke om det kan ha vært tekniske årsaker til at brannen startet. Enn så lenge mistenker vi fortsatt at den kan ha vært påsatt, sier Kvalvik.

Kartlegger bevegelser

Parallelt med den tekniske delen av etterforskningen, har politiet startet arbeidet med å kartlegge hvem som var i området da brannen startet. Ifølge lokalkjente er det til sammen rundt 50 fastboende i Djønno og nabobygden Kaland, som ligger langs fylkesvei 302.

— Jeg vil ikke gå ut med nøyaktig hvilke metoder vi vil benytte oss av i etterforskningen. Målet er at vi skal sitte med en komplett oversikt over alle bevegelser i tidsrommet brannen oppsto, sier lensmannen.

Politiet har i praksis mange muligheter når de nå starter det møysommelige arbeidet med eventuelt å sjekke personer inn eller ut av saken:

  • Avhør av mulige vitner og dør til dør-aksjoner i nabolaget.
  • Innhenting og analyse av trafikk fra aktive og passive mobiltelefoner i området.
  • Innhenting av data fra bomstasjoner i nærheten.
    Djønno ligger circa fem kilometer unna den nye Hardangerbrua på riksvei 13.

Bygde hus til moren

- PÅSATT: Oddbjørn Djønne har opplevd fire branner på tre år. Han er ikke i tvil: Fredagens husbrann i Ullensvang var påsatt. Foto: Marita Aarekol

Oddbjørn Djønne (53) og søsknene hans var i full gang med å gjenreise huset etter brannen 4. juni. Planen var at moren (81) skulle flytte inn.I september oppsto det på nytt brann. Da tok det fyr i terrenget, bare et par hundre meter fra tomten.

Djønne føler seg overbevist om at fredagens brann var påsatt, men har ingen teorier om hvorfor.

— Det er noen der ute som ikke ønsker at det skal komme noe nytt hus her, sa han til BT noen timer etter brannen.

Nå er det foreløpig usikkert om familien for tredje gang gyver løs på husbygging på den idylliske tomten helt nede ved Sørfjorden.

Ifølge lensmann Terje Kvalvik ble brannen i juni grundig etterforsket av politiet. Det lot seg likevel ikke gjøre å fastslå endelig brannårsak.

Publisert