- Dette er veldig bra, og det er sikkert noe Bergen trenger, sier Camilla Stordal (19) om den nye ungdomssatsingen til Bergen bibliotek.

Det er glissent med folk i Strømgaten 6 om dagen, selv om bibliotekværet ser ut til å ha satt inn for fullt. Stordal er en av få som har tatt turen innom «Urommet», som det kalles.

- Det regner ganske mye i Bergen, og her er det tørt og varmt, sier Stordal. Utenfor vinduene ser gråværet ut til å ha satt seg, etter flere uker med sol og sommerhete.

Snikbibliofisering

Målgruppen for ungdomssatsingen har tradisjonelt ikke vært de ivrigste bibliotekgåerne. Men hva er det som skal til for å få unge til å legge bort Ipaden og plukke opp bøkene?

- De må være flinke til å skape oppmerksomhet rundt det de har her, sier Stordal, som selv ofte er innom for å låne bøker.

Og oppmerksomhet er nettopp det biblioteket søker å skape. Gjennom sosiale medier som Facebook, Instagram og Tumblr vil de lokke ungdom mellom 13 og 19 til «Urommet», også ved hjelp av innbydende interiør, et spillhjørne og et bredt sjangerutvalg med stor vekt på fantasy.

Ifølge spesialbibliotekar Kjersti Hatland er litt av ideen å «snike» bibliotektilbudet innpå de unge.

- Vi vil lage en plass hvor de kan henge ut, samtidig som de blir gjort oppmerksomme på hva vi har her, sier Hatland.

- Hjemmefølelse

Det er nok en riktig strategi, mener Alejandra Lund (19), som gjerne stikker innom biblioteket på vei til sommerjobben i sentrum. Området inkluderer en «hobbitkrok», et fantasyhjørne og en spillvegg.

- Det er veldig fint her. Det ser litt ut som et ungdomsrom, så man får litt hjemmefølelse, sier hun.

Brukerstyrt konsept

Om det foreløpig er tynt med folk på ungdomsavdelingen, satser biblioteket på at det drar seg til når høsten kommer. Da sparker de nemlig i gang program med forelesninger, debatter, og bokmøter. Brukerne selv skal få utforme opplegget, forteller Hatland.

- Det skal være et brukerstyrt tilbud, og det skal være en arena for debatt og meningsutveksling, sier hun.

Biblioteket lyser i disse dager ut stillinger til 6-10 personer mellom 13 og 19, for å danne en arbeidsgruppe som skal komme med ideer til programmet. Første arbeidsdag er 9. september.

Vekt på fantasy

Noe har imidlertid biblioteket allerede planlagt selv. 23. september begynner en serie foredrag og debatter under vignetten «Udiskutabelt». Først ut er forfatter Simon Stranger som oppfordrer til diskusjon om barnearbeid.

Sjangermessig har biblioteket valgt å legge vekt på fantasy, forteller Hatland.

- Fantasy er jo ikke bare for barn, men skal man lokke unge til biblioteket, er det et av de fremste midlene, sier hun, og forteller at det er mye mer populært enn for eksempel krim.

Alejandra Lund er enig, og har selv funnet frem en lydbok av Tolkien til å låne med seg hjem.

- Man blir trukket inn i en annen verden og får bilder i hodet. Det er fint, sier hun.

BREDT TILBUD: Fra høsten av vil Bergen bibliotek lokke unge til «Urom»-satsingen med et bredt sjangertilbud.
VEKT PÅ FANTASY: Alejandra Lund (19) fra Os er enig i at å satse på fantasy er smart, om biblioteket vil trekke til seg unge.