Både Benedikte Høgseth, som i bistandsadvokatens fravær stilte spørsmål på vegne av de etterlatte, og forsvarer Egil Jordan la ned påstand om at den 27 år gamle mannen blir idømt tvungent psykisk helsevern som følge av drapet på Herdla i desember i fjor. Stor gjentakelsesfare var ett av hovedpunktene de begge trakk fram som avgjørende.

— Jeg mener retten her ikke har noen annen mulighet enn å idømme tiltalte overføring til tvungent psykisk helsevern, var Høgseths avsluttende kommentar i Nordhordland tingsretts sal 6B torsdag.

Professor i klinisk nevropsykologi, Knut Dalen, og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Jan Øystein Berle, la frem sin vurdering av den tiltalte bergenseren.

— Dette er en mann som er svært syk. Symptomene tiltalte viser, er alvorlige og langt i fra vanlig for personer med schizofreni. Man ser også symptomer av en bisarr karakter, forklarte Berle, som sammen med Dalen vurderer det slik at mannen lider av paranoid schizofreni.

Drapstanker flere ganger

Den tiltalte mannen har under den psykiske vurderingen etter drapet forklart at han ved flere anledninger fra høsten 2013 og frem til drapet hadde tanker om å ta andre folks liv.

— En gang lå tiltalte i et telt med en kniv og tenkte på å drepe den neste som kom forbi, en jeger eller lignende. Men ingen kom, og han ble etter hvert så skremt av sine egne tanker at han kastet kniven langt vekk, fortalte Berle.

Tiltalte skal også ha fått drapstanker i Bergen sentrum, da en tilfeldig forbipasserende gikk forbi. Den tiltalte har forklart at han begynte å følge etter vedkommende, med klare tanker om at han måtte drepe mannen. Episoden endte med at det ikke skjedde noe, og at mannen forsvant. Tiltalte skal i stedet ha gått på en butikk og kjøpt øl.

27-åringen skal ved et butikktyveri også ha fått drapstanker om en av vekterne som pågrep ham. Også tidligere naboer og sin egen mor skal mannen ha fantasert om å drepe.

— Han mente han hørte naboene hviske at de skulle ta livet av ham, og han gikk rundt med kniv hjemme, fortalte Berle.

Manglet oppfølging

Bergenseren er tidligere dømt for lovbrudd en rekke ganger, og har blant annet en dom for å ha knivstukket sin egen far.

Ifølge rettspsykiaternes forklaring, har den tiltalte ved en rekke anledninger vært vurdert som psykotisk. Han skal blant annet ha forklart at han hørte stemmer i hodet, i tillegg til å ha hatt store rusproblemer.

Ved tidspunktet for drapet skal han ifølge Berle ikke ha vært medisinert for psykotiske lidelser, slik han var i en periode i forkant av hendelsen.

— Han hadde åpenbart ingen tett oppfølging, da drapet skjedde, slo overlegen fast i retten.

Hallusinasjon og telepati

I sin oppsummering av 27-åringens psykiske historie, forklarte rettspsykiaterne at den tiltalte kom i kontakt med psykiatri da han var 15 år. Særlig fra 2005 skal tilstanden ha forverret seg. Han har i senere tid også levd i isolasjon fra samfunnet, og blant annet bodd i telt i lengre perioder.

— Han har fortalt om en rekke tilfeller av hallusinatoriske opplevelser og telepatiske evner i form av blant annet kontakt med de døde, forklarte Berle, som sammen med sin kollega Dalen stod fast på at den tiltalte lider av paranoid schizofreni.