Skal etterforske politi-uforstand etter Monikas død

Spesialenheten skal etterforske mulig straffbar uforstand fra politifolkene i Monika-saken.

Publisert Publisert

AKTIV: Monika Sviglinskaja fotografert på en bytur i Bergen sammen med sin mor Kristina. Nå skal Spesialenheten undersøke om politiet har utøvd uforstand i etterforskningen. Foto: Privat

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Spesialenheten for politisaker skal etterforske om enkelte politifolk eller hele politidistriktet har begått straffbar uforstand, melder VG. NTB har også meldt dette tidligere.

— Spesialenheten for politisaker har besluttet etterforskning om hvorvidt Hordaland politidistrikt eller enkeltpersoner begikk noe straffbart under etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja, uttaler Halvor Hjelm-Hansen til VG.

Les også

- Jeg får ikke ro før jeg får vite hva som skjedde

Les også

Disse skal granske politiet etter Monika-saken

Han er leder for etterforskningsavdelingen ved Spesialenheten i Midt— og Nord-Norge.

Henleggelse eller påtale

Tidligere har bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldt hordalandspolitiet blant annet for å ha holdt tilbake viktige dokumenter i saken. Politiet gjennopptok etterforskningen etter kraftig kritikk og to rapporter som varslet om dårlig etterforskningsarbeid.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt eget hjem i Sund, ettermiddagen 14. november 2011. Hun døde av kvelning. Til tross for vitneobservasjoner av en fremmed mann, anonyme facebookmeldinger og telefonoppringinger, henla politiet saken som selvmord.

LEDER: Halvor Hjelm-Hansen leder Spesialenheten i Midt-Norge. Foto: Advokatfirmaet Erbe & Co

Dette til tross for at både moren og lokalmiljøet ikke kunne forstå at en glad åtteåring kunne ta sitt eget liv.

I forrige uke ble en mann pågrepet i Bergen. 32-åringen, en litauisk statsborger, var tidligere samboer med Monikas mor, og dermed en slags stefar for henne i noen måneder.

En etterforskning kan i praksis få to utfall: Henleggelse eller påtale. I saker hvor det er åpenbart at noe straffbart ikke har skjedd, vil det normalt ende med henleggelse uten etterforskning.

— Uhildet

— Vi er et uavhengig og uhildet organ, og kan på selvstendig grunnlag vurdere om det er aktuelt å ta ut tiltale eller ilegge forelegg. Dersom det blir tiltale, vil det bli gjennomført en hovedforhandling. Vi har egne aktorer i Spesialenheten som fører rettssaker på vegne av oss, sa Hjelm-Hansen til BT da det i august ble kjent at politiet var anmeldt.

Politimester Geir Gudmundsen sier i en pressemelding tirsdag ettermiddag at han er positiv til at Spesialenheten har valgt å åpne full etterforskning av politiet i Hordaland.

— Finnes det element ved vår håndtering av saken som bør bli sett nærmere på, er det viktig at det blir gjort. Nå vil vi avvente til Spesialenheten for politisaker har konkludert i sin etterforskning, før vi kan kommentere saken ytterligere, sier han.

Publisert