Hvordan ser venstresidens velgere ut? Damen i rød kåpe stemte visst borgerlig. Vi prøver oss på gutten med rød treningstrøye. På banen til Djerv trener han på sporten til de som en gang ble kalt rødhuder, indianerne.

Lacrosse kan ha oppstått så tidlig som på 1100-tallet. Indianeridretten var godt etablert da europeiske misjonærer på reise i Canada beskrev fenomenet. Opprinnelig kunne hvert lag ha mange hundre spillere og banen være tre kilometer lang. Her kjempet man i flere dager til ende, som del av et seremonielt krigsritual til ære for Skaperen.

Navnet skal stamme fra det franske la crosse , som betyr kjeppen. Etter at sporten fikk faste regler, for cirka 150 år siden, er det blitt vanlig med tre forskjellige lacrosse-kjepper: Angripere og midtbanespillere har en kjepp på 105 centimeter, forsvarsspillere kan ha kjepper på opptil 180 centimeter, mens målvakter kan ha halvlange kjepper med bredere nett øverst. Under spillets gang bruker de ti spillerne kjeppen til å kaste og gripe ballen, samt skubbe og slå motstanderne.

Norsk Lacrosse Forbund ble dannet i 2007 og bruker reglene til Federation of International Lacrosse. Sistnevnte skal være det eneste internasjonale idrettsforbund som anerkjenner et landslag fra den amerikanske urbefolkningen, nærmere bestemt Iroquiois Nationals. I Bergen har BI Chiefs eksistert siden 2009 og har nå rundt 30 medlemmer, med NHH Norsemen som sine fremste rivaler. En av semesterets nye spillere er Martin Halvorsrud (21) fra Røyken, som flyttet til Bergen i sommer for å studere eiendomsmegling.

— Jeg har ikke fått ballen i låret ennå, ser for meg at det blir vondt, sier Martin. Han fikk ikke stemt i år.

— Jeg hadde ikke meldt flytting, så på valgkortet sto det at jeg skulle stemme i Buskerud. Jeg vet ikke hva jeg ville stemt, heller.

HOP: Jørgen Rørtveit og Camilla Gran (fra v.) gir nytt liv til et slitt hus. - Det er fint å jobbe ute når det er opplett og fin temperatur. Greit å ta det utvendige før det blir kjøligere, sier Jørgen.
KNUT EGIL WANG