Sover endelig godt etter 15 år

Åtte snorkeoperasjoner hjalp ikke Sissel Sivertsen, en snorkeskinne ble redningen.

Publisert Publisert

BEDRE HELSE: - Fastlegen min sa det var helt utrolig. At blodtrykket mitt hadde gått ned så mye, sier Sissel Sivertsen. I løpet av tre måneder er livet hennes snudd i riktig retning på grunn av snorkeskinnen. Her i behandlingsstolen hos professor Anders A. Johansson. Foto: Ørjan Deisz

  • Kristine Askvik
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Siden 2005 har Norge brukt 230 millioner kroner på snorkeoperasjoner, uten at det er dokumentert at de virker.

Åtte snorkeoperasjoner

— De siste 10 til 15 årene har jeg ikke sovet ordentlig. Jeg har aldri vært uthvilt om morgenen. Det føles som om jeg har løpt Vidden hver natt, sier Sissel Sivertsen.

Om nettene har hun snorket og kavet. Luftveiene har tettet seg og hun har hatt pustestopp opptil førti ganger i timen. Sivertsen lider av obstruktiv søvnapné (se faktaboks).

Det er tre hovedmåter å behandle søvnapné på - operasjon, pustemaske og snorkeskinne.

Sivertsen har vært gjennom åtte snorkeoperasjoner - uten at det hjalp. I stedet har hun fått bivirkninger som mat i nesen og endringer i stemmen. Hun har prøvd pustemaske, såkalt CPAP - men denne fungerte kun i en periode. Først etter at hun fikk en snorkeskinne i desember i fjor har hun klart å sove.

Holder svelget åpent

  • Nå slipper samboeren min å våkne om natten og slå meg i ryggen for at jeg skal puste igjen, sier Sivertsen.

Skinnen er tilpasset en avstøpning av tennene hennes. Den skyver underkjeven frem slik at svelget holdes åpent.

— Dermed får jeg puste om natten.

Hun hilser og dulter vennskapelig borti professor Anders A. Johansson idet hun kommer inn i behandlingsrommet ved odontologisk fakultet.

— Første gang hun kom hit klarte hun nesten ikke snakke. Hun var bare så trøtt. Hodet hang. Se på henne nå, sier Johansson.

Forsker på snorkeskinner

Johansson er professor ved institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen og har forsket og jobbet med snorkeskinner i Norge og Sverige i 15 år. Nå leder han et unikt forskningsprosjekt i norsk sammenheng, der Sivertsen er en av 80 pasienter som prøver ut bruk av snorkeskinne.

De foreløpige resultatene viser at behandlingseffekten er veldig god.

  • Det er medisinsk dokumentert i mange vitenskapelige studier at den hjelper. Dette er en bedre og mer kostnadseffektiv behandling sammenlignet med operasjon. 50 til 60 prosent av alle som opererer får bivirkninger. Snorkeskinnen er helt uten varige alvorlige bivirkninger, sier Johansson.

I hans hjemland Sverige har snorkeskinner vært vanlig behandlingsmetode for søvnapné i over ti år - uten store kostnader for pasienten.

Færre operasjoner

Snorkeskinnen koster fra 12.000 kroner og oppover. I en nordisk rapport fra 2007 om behandling av søvnapné kommer det frem at snorkepasienter i Norge blir operert langt oftere enn i Sverige. I Sverige får gjerne pasienter først tilbud om å prøve snorkeskinne.

I rapporten slås det fast at snorkeoperasjoner er utilstrekkelig vitenskapelig dokumentert.

I 2005 ble det gjennomført 5215 snorkeoperasjoner i Norge. Tallene for 2009 er ikke klare, men er beregnet til å ligge i underkant av tusen operasjoner. I tidsrommet 2005 til 2009 har snorkeoperasjonene kostet det norske samfunnet over 230 millioner kroner.

De årlige kostnadene har gått fra over 80 millioner kroner til rundt åtte millioner kroner.

— Ettersom jeg får henvist en god del pasienter som har vært operert har jeg erfart at denne behandlingen kan være ineffektiv eller sågar forbundet med varige bivirkninger. På den annen side ser jeg jo ikke de pasientene som er operert og har vært fornøyd med behandlingen, sier overlege Ove Fondenes ved lungeavdelingen ved Haukeland.

Til både lege og tannlege

Fondenes og Johansson samarbeider nå om behandling av pasienter med snorkeskinner. Pasientene kommer til Haukeland for utredning og stilling av diagnose - før de eventuelt sendes videre til tannlegeklinikken. Etter å ha fått snorkeskinner sendes de tilbake til Haukeland for å sjekke effekten av behandlingen.

Johansson understreker at det ikke må bli slik at et hvilket som helst tannlegekontor kan tilby snorkeskinner.

— Det kreves spesialkompetanse. Vi er ikke leger og kan ikke stille en diagnose. Årsaken til søvnapné kan sitte både i luftveiene og i hjernen. Vi må vite hva vi behandler. Derfor er det viktig å samarbeide med legene, og tannlegene som utfører dette må ha spesialkompetanse, sier Johansson.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

TILPASSET: Hver eneste natt bruker Sissel Sivertsen denne for å få sove. Også søvnapnépasienter som lider av sure oppstøt kan få nytte av en slik snorkeskinne. Fordi den holder svelget åpent, slipper de å føle at de blir kvalt. Foto: Ørjan Deisz

Publisert
BT anbefaler

– Det er vårt ansvar

Se Ballspark rett etter kampen

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Om morgenen var både datteren og bilen vekke. Så ble jenten funnet med to i promille.

  3. Hit kan det komme 10.000 på én dag

  4. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  5. Fem politibiler måtte rykke ut til masseslagsmålet lørdag: – Det var kaotisk

  6. Forbereder seg på strenge smitte­tiltak gjennom hele skoleåret