- Tar selvkritikk

Petter Northug møtte pressen etter fiaskorennet i går.

  • Jørn-arne Tomasgard
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Lørdagens 30 kilometer med skibytte endte med stavbrekk og 11. plass for det norske håpet Petter Northug. Etter rennet nektet han å snakke med pressen, noe som skapte reaksjoner både i media og landslagsledelsen.

I dag møtte han til pressekonferanse for å snakke ut om uhellet og sjansene i de resterende rennene.

— Jeg tar masse selvkritikk fra både før og etter løpet. Jeg tenkte jeg kunne prate i morgen (i dag), da hadde jeg fått et døgn på meg og tenkt litt, sa han ifølge VG Nett.

— Selve løpet gikk for så vidt greit. Jeg var der jeg skulle være og hadde en god posisjon i siste bakken. Da jeg brakk staven, gikk det fort med de tre jeg gikk sammen med. Det ble en luke da jeg måtte bytte stav, og det kostet for mye å tette den, sier Northug.

Ville beklage

Søndag formiddag sa Northugs pappa, John Northug, til VG at sønnen vil beklage sin oppførsel etter 30 kilometeren.

— Vi har sagt til Petter at han må stå rakrygget opp i motgang som i medgang. Det kjennetegner store idrettsfolk, men vi kan ikke bære ham ned hit heller, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Da hadde nasjonens største langrennsstjerne gått med stivt blikk forbi både norsk og internasjonalt media uten å ville si et ord. Det skjedde flere ganger, sist da nordtrønderen skulle gå fra areanen og inn i en bil som kjørte ham tilbake til leiren.

Barnslig, arrogant og uheldig for omdømmet hans, var beskrivelser som ble brukt av norske journalister.

- Ikke slik vi skal fremstå

Aa Djupvik sier han er enig i at Northugs oppførsel ikke er heldig.

— Det er ikke slik norsk langrenn ønker å fremstå. Vi kan ikke leve med dette. Men han er så skuffet og sint at han ikke er lett å komme i kontakt med for oss heller, han.

— Jeg kan skjønne at han blir oppfattet som arrogant når han fremstår slik. Vi kan ikke ha det på denne måten, mener Northugs trener.

Han måtte tåle hardt kjør fra journalister som ville ha svar på den skuffende norske innsatsen i herrelangrenn så langt i OL.

I duatlon lørdag ble plasseringene: 11 (Northug), 18 (Martin Johnsrud Sundby), 19 (Tord Asle Gjerdalen) og 36 (Eldar Rønning).

Klaget på skiene

Også i det første distanserennet, 15 km friteknikk, ble det total bom for de norske. Northug ble smurt bort, og endte på 41. plass. Også da gikk Northug uten å ville kommentere løpet sitt, men snakket etter hvert da han fikk beskjed om det. Etter duathlon rådet ikke de norske lederne med ham.

Ifølge Aa Djupvik var Northug heller ikke fornøyd med skiene lørdag. Skiene på skøytedelen gled ikke godt nok.

— Han sa formen er god og at han hadde krefter å spurte med. Og han sa at han ikke hadde optimale ski på skøytingen, sier Aa Djupvik.

Treneren oppholdt seg i smøreboden sammen med den rasende og skuffede trønderen. Ingen ville si noe om hva mer som ble sagt der inne.

Martin Johnsrud Sundby klaget på skiene i klassisk, og mener han mistet sjansen til et godt resultat der.

Knakk staven

I tillegg ødela et stavbrekk knappe to kilometer før mål gullsjansene til Northug. Det var angivelig gullvinner Marcus Hellner fra Sverige som trakket av staven hans fem centimeter over trinsen.

— Dette skjedde akkurat da rykket gikk, og Petter klarte aldri å tette den luken som oppsto. Det er tett i fellesstarter, så dette er slikt som kan skje, mener sportssjef Åge Skinstad.

Har du fortsatt tro på Petter Northug i dette OL? Si din mening i kommentarfeltet under.

Publisert
  1. Arna
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Rom for å feile

BT anbefaler

Smitten i Bergen er rekordhøy: Se tallene for din bydel og andre kommuner

LES SAKEN