I månedene før fellesferien er det rush på Bergens plastikkirurgiske klinikker, og den mest etterspurte operasjonen er brystforstørrelser. Også på Fana Medisinske Senter er det travle dager.

— Det er mange som kommer til oss for å realisere ønsket om å se mest mulig attraktiv ut før man skal kle av seg i varmen, sier kirurg Bjørn Rosenberg.

På operasjonsbordet ligger en kvinne i 50-årene som skal få ny mage til sommeren.

— Vi håper hun blir fornøyd med resultatet, sier Rosenberg.

Hver vår opplever senteret en økning i antall henvendelser før sommerferien. Medisinsk sjef ved senteret, Stein Helge Glad Nordahl anslår at økningen i henvendelser ligger på rundt 30 prosent sammenlignet med vinter- og høstmånedene.

— Når det nærmer seg den varme årstiden, aktualiserer mange noe man har gått og tenkt på lenge, sier han.

Størst pågang fra mars til mai

Også klinikkleder ved Teres Bergen, Toril Eide Kongsrud, bekrefter at det er økende etterspørsel etter plastikkoperasjoner før sommeren.

— Vi har absolutt størst pågang i mars, april og mai, og de fleste som kommer til oss ønsker å være ferdigopererte til sommerferien, forteller hun.

Interessen for plastikkoperasjoner er stor i alle aldersgrupper over 18, men fremdeles er det klart størst overvekt av yngre kvinner.

Brystforstørrelser er den mest vanlige operasjonen, og ved Fana Medisinske Senter gjennomføres over 250 slike operasjoner hvert år. I månedene før sommerferien kan det være så mange som åtte på en uke.

Ungdommelige former

— De unge kvinnene som oppsøker oss vil helst ha brystproteser. Alle under 18 år blir avvist, selv om de har samtykke fra foreldrene sine. Da ber vi dem vente, aller helst til de har fylt 20, forteller Rosenberg.

— Vi får ytterst få henvendelser om store brystproteser. Trenden peker heller i retning av at man ønsker å se naturlig ut. Det beste resultatet får man jo da, proporsjoner er viktig, mener kirurgen.

Fettsuging og bukplastikk er også populære operasjoner, både blant kvinner og menn. Både Fana Medisinske Senter og Teres har en klar overvekt av kvinnelige pasienter, men opplever begge en økning i henvendelser fra menn.

— Mens kvinner ønsker større bryster, ønsker ofte menn å bli kvitt dem, sier Kongsrud

I 2013 fikk 26 menn utført en brystreduksjon hos Teres Bergen. Dette er en økning på 31 prosent fra året før, og kundegruppen som vokser raskest er menn mellom 30 og 50 år.

Mens den typiske pasienten for brystforstørrelser er yngre kvinner i 20-årene, ønsker kvinner i 30- og 40-årene brystløft og bukplastikk.

— Kvinner som enten har opplevd stor vektnedgang eller er ferdig med graviditet og amming opplever at naturen har satt sine spor, og de ønsker å få tilbake sine ungdommelige former, sier Kongsrud.

Behandling i lunsjpausen

Ifølge Rosenberg opplever bransjen en økende interesse for enklere kirurgi som botox og såkalte fillere. Botox brukes i stor glad til å fjerne rynker, mens fillere brukes til å forme ansiktet.

— Dette er behandling som ikke synes så godt. Man kan fint utføre behandlingen i lunsjpausen og vende tilbake på jobb like etterpå, sier han.

- Hjelper ikke selvfølelsen

Psykolog Marianne Skogbrott Birkeland har skrevet doktorgrad om selvfølelse. Hun er bekymret for den økende aksepten for plastikkirurgi.

— Mange gjennomfører slike operasjoner i den tro at det skal hjelpe på selvfølelsen. Men det er dessverre ikke så enkelt, sier hun.

Hun mener at den økende aksepten for plastikkirurgi vil være med på å gjøre at normalvariasjonen blant folks utseende blir mindre, og at det dermed skal mindre avvik til for at folk velger å operere seg.

Ifølge Birkeland tyder forskning på at det å utføre plastikkoperasjoner ikke har positive effekter på selvfølelse eller mental helse over tid.

Hun synes det er synd om unge jenter skal definere seg på grunnlag av størrelsen på brystene. Hun oppfordrer heller dagens unge jenter på å bruke mindre energi på å strebe etter perfeksjon.

— Det er viktigere å akseptere både positive og negative sider ved seg selv, fokusere på å bruke sine positive egenskaper, og å ta vare på seg selv slik man er, mener Birkeland.

Ventelister

Kirurg Bjørn Rosenberg ved Fana medisinske senter mener at det er blitt større aksept for å endre på utseende, også blant menn.

— Før var plastikkoperasjoner forbehold de rike og berømte. Det er ikke lenger sannheten. Det er helt vanlige mennesker som ønsker å se ut som en bedre utgave av seg selv som kommer til oss.

BEKYMRET: - Mange gjennomfører slike operasjoner i den tro at det skal hjelpe på selvfølelsen. Men det er dessverre ikke så enkelt, sier psykolog Marianne Skogbrott Birkeland.
LARS SØRLIE