Tre fylkeslag i Arbeiderpartiet har nå vedtatt resolusjoner imot et OL i Oslo, og et fjerde kan gjøre det neste helg. Også i Venstre har fylkeslag sagt nei til OL. Nå ønsker flere at saken skal behandles på nasjonalt nivå i partiene, for å stanse en eventuell OL-søknad før den må sendes inn neste år.

— Vi er opptatt av dette vedtaket ikke stopper nå, men tas videre til et nasjonalt nivå. Det kan for eksempel bli et tema i landsstyret, sier Øystein Hassel, leder i Hordaland AUF.

- Korrupt IOC

Det var AUF som søndag fikk med seg et knapt flertall i Hordaland Ap på et vedtak om at Norge ikke bør søke OL i 2022, men i stedet satse mer på breddeidrett over hele landet.

Mindretallet ville ikke ta stilling til saken nå, men krevde endringer i styringen av IOC og mer nøkterne OL.

— Det er flere årsaker til at vi er imot Oslo-OL i 2022. Den viktigste er kostnadene. Vi mener det er feil å prioritere gigantiske konkurranseanlegg i osloområdet foran anlegg for breddeidrett i hele landet. Det er gjennom breddeanleggene vi skaper gode idrettsprestasjoner, sier Hassel.Men også motstanden mot IOC spiller en viktig rolle.

— IOC har vist seg som en korrupt og udemokratisk organisasjon. Vi mener Norge bør sette inn kreftene på å reformere IOC fremfor å søke OL. 2022 er rett rundt hjørnet, og søknaden skal sendes neste år. Vi får neppe endret IOC på så kort tid. Dessuten har selve prosessen i Norge vært udemokratisk, ved at det kun er innbyggerne i Oslo som har fått sagt sin mening, sier Hassel.

Nei i vest og nord

— Men har ikke Norge en forpliktelse til å ta på seg store mesterskap som vinter-OL med jevne mellomrom?

— Helt klart. Men ikke i den situasjonen vi er i nå, med et udemokratisk IOC og stor motstand i befolkningen. Jeg er for ung til å huske Lillehammer-OL, men tror på alle som sier at det var en fantastisk fest. Vi er ikke prinsipielt imot flere slike folkefester.

Landsstyret i AUF har allerede sagt nei til Oslo-OL. Nå kan saken komme opp i landsstyret i moderpartiet. Både Troms Ap og Sogn og Fjordane Ap har gjort tilsvarende vedtak som Hordaland Ap. Sør-Trøndelag og Hedmark, som ikke har hatt årsmøter ennå, skal også behandle forslag om å si nei til OL.

— Jeg har fått et klart mandat fra mitt fylkeslag om hva jeg skal mene om denne saken. Det er naturlig at vi snakker sammen med andre fylker om hvilke saker det er viktig å ta opp i landsstyret, så får vi se om denne saken når opp, sier nyvalgt fylkesleder Hans-Erik Ringkjøb

- OL er for diktaturer

Også stortingsrepresentant Ruth Grung vil jobbe imot Oslo-OL. Aps stortingsgruppe har begynt arbeidet med saken.

— Et Oslo-OL vil bidra til at skjevhetene i Norge forsterkes, og ta fra den totale potten til idrett og andre investeringer i resten av landet. Dessuten er det feil at Norge skal bidra til å forskjønne IOC. Vi ser at det nesten bare er diktaturer som søker OL nå. Demokratiene trekker seg fra den skitne prosessen, sier Grung.

Hun tror det er mulig å få flertall imot OL i stortingsgruppen, til tross for at profilerte Oslo-politikere som Jan Bøhler støtter arrangementet.

— At Oslo mangler idrettsanlegg skyldes at kommunen ikke har brukt penger på det. De kan ikke bruke OL til å rette opp det, sier hun.

Også Hordaland Venstre talte tidligere i vinter hovedstaden midt imot, da fylkeslaget gjorde et tilsvarende vedtak imot Oslo-OL. I Høyre og Frp er det også stor skepsis mot pengebruken til mesterskapet, også blant bystyrepolitikere i Oslo.

Hva mener du? Diskuter under: