Vinduene er spikret igjen

Arbeidstilsynet vurderer å stenge Rosehagen bofellesskap på Milde. Bergen kommune innrømmer ulovlig tvangsbruk.

Publisert Publisert

UTEN RØMNINGSVEI: Bak gjenspikrede vinduer og en stengt hageport har to utviklingshemmede personer bofellesskap. - En særdeles krevende oppgave, sier helsebyråd Hilde Onarheim. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I idylliske omgivelser på Milde ligger Rosehagen bofellesskap. Vinduene på bygget er spikret igjen med kryssfinérplater, hagen er innegjerdet og porten er låst.

Onsdag i forrige uke kom Arbeidstilsynet på inspeksjon. Det de fant var så graverende at de ga Bergen kommune fem dagers frist til å rette opp manglene. Er det ikke på plass i dag, risikerer kommunen at Arbeidstilsynet stenger bofellesskapet.

— Vi har varslet stengning av arbeidsplassen. Vi skal opp dit og ha et møte i dag tidlig, for å se hvilke planer kommunen har på kort og lang sikt, sier fungerende regiondirektør Rune Joar Ravnestad i Arbeidstilsynet Vestlandet.

Krevde nedvask

Bofellesskapet har ikke nok bemanning, og er så skittent at tilsynet har krevd nedvask, noe som tilhører sjeldenhetene ifølge Ravnestad.

Mer alvorlig er det at de ansatte, og dermed også beboerne, ikke har skikkelig rømningsvei i tilfelle brann. De kommer seg ut i hagen, men der er porten stengt døgnet rundt.

— Det kan hende det også er andre ting vi skal se på i dag, men rømningsvei er klart viktig i forhold til brann, sier han.

Spikret igjen vinduene

Rosehagen er et bofellesskap for utviklingshemmede, og har bare to beboere. Det siste halvåret har de vært stengt inne bak porten i hagen. Årsaken er at en av dem ved flere anledninger skal ha oppsøkt det nærliggende sykehjemmet Mildeheimen. Der skal han ha oppført seg på en måte som gjorde at hovedverneombudet truet med å stenge hele sykehjemmet.

Når vinduene er gjenspikret skyldes det at den andre beboerne skal ha knust vinduene etter hvert som de ble erstattet.

— De har vært gjenspikret i perioder. Den siste perioden tror jeg det har vært snakk om uker, sier enhetsleder Ørjan Hinna i Bergen kommune.

Han sier de har bestilt vinduer som de håper vil holde.

Ulovlig innesperret

Etatssjef Jann Aasbak i Bergen kommune regner med at de klarer å rette opp alle påpekte mangler innen mandag eller tirsdag. Hvordan de skal klare å løse problemet med rømningsvei, og samtidig hindre at beboeren går ut er foreløpig ikke avklart.

— Vi ser på andre løsninger for å ivareta brannsikkerheten. Åpner vi porten, har vi noen utfordringer i forhold til nabolaget, det legger vi ikke skjul på, sier han.

Han innrømmer samtidig at kommunen ikke har lovhjemmel for å holde beboerne innesperret.

— Dette er tvangsbruk som vi strengt tatt ikke har lov til, men vi har orientert fylkesmannen om det, sier Aasbak.

- Utfordrende

Byråd for helse og omsorg Hilde Onarheim sier hun ble orientert om saken fredag.

— Det stemmer at Arbeidstilsynet har vært i Rosehagen. Der bor det to personer og det er en utfordrende situasjon, sier hun.

Ifølge Aasbak har de planer om å flytte de to beboerne til andre boliger. For den ene er løsningen på plass, og han vil bli flyttet innen kort tid.

— Når det gjelder den andre personen har vi et konkret prosjekt vi jobber med, men det har et litt lengre perspektiv – et par måneder, sier han.

— Når ruter blir knust og en må stenge inne beboere bak låst gjerde, er det uttrykk for en vellykket behandling?

— Det er vel uttrykk for at dette er en særdeles krevende oppgave, sier han.

Publisert