Syklist kjørte på Celina (7) og stakk

Her ble Celina Kviteberg Haukeland (7) påkjørt og brakk kragebeinet. - Syklistene kjører ofte svært fort og tar ikke hensyn til barna, sier faren Tommy Haukeland.

 • Heidi Ryste
 • Torill Sommerfelt Ervik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Celina Kviteberg Haukeland (7) og venninnen lekte på en gang— og sykkelsti som ligger et par hundre meter fra familiens hus ved Hamre bro. Den er hyppig brukt av syklister som vil rundt Kalandsvatnet eller til Os. Ved firetiden lørdag traff en av dem Celina.

 • Ifølge venninnen ble hun påkjørt bakfra og falt fremover. Syklistene sa til naboene som kom til, at de hadde hatt litt stor fart, sier moren til Celina, Anne Marie Kviteberg.

Ønsker adskilt vei

Syklisten som traff Celina var sammen med en annen syklist og dro fra stedet uten å etterlate seg navn eller telefonnummer. Det reagerer foreldrene til Celina på.

— Det var moren til venninnen hennes som kom med Celina. Hun hylte og skrek og kunne ikke bevege armen. Syklistene hadde sagt at de håpet det gikk bra og syklet av gårde, sier pappa Tommy Haukeland.

 • Jeg hadde håpet at de som hadde syklet på henne hadde fulgt henne hjem og sagt ifra hva som hadde skjedd. De kan ikke vite hvor forslått ungen var, sier Kviteberg.

Det viste seg at Celina hadde brukket kragebenet. For at det skal gro må hun holde seg i ro i flere uker. Foreldrene har fått beskjed om at hun ikke bør på skolen på fire-fem uker.

 • Hun begynte i andre klasse for tre dager siden, og har så lyst på skolen. For henne er nok det det aller verste, sier Kviteberg.

Foreldrene til Celina hadde helst sett at det var adskilt gang- og sykkelsti.

 • Syklistene kommer ofte i stor fart, og sier «pass opp» først når de kommer helt innpå en. For unger kan det virke forvirrende. Vi har egentlig bare ventet på at det skulle skje en ulykke her, sier Kviteberg.

Ønsker kontakt med syklist

 • Det er helt greit at syklister bruker veien, men jeg vil oppfordre dem til å ta mer hensyn. Der det er hus må de sakke litt ned, sier Haukeland.

De vil politianmelde syklisten som kjørte på Celina.

 • Det har vi fått beskjed om fra forsikringsselskapet vårt, i forhold til om det kommer ettervirkninger eller lignende, sier Kviteberg.

De oppfordrer syklistene, som skal ha vært en mann og en kvinne i 40-årene, til å ta kontakt.

 • Vi vil gjerne høre hva som skjedde, sier Kviteberg.
 • Dette er også en trafikkulykke. Hadde jeg kjørt på noen med bil, hadde jeg mistet jobben og lappen på stedet, sier Haukeland.

Direktør i Trygg Trafikk, Kari Sandberg, kjenner til problemet med kombinerte gang- og sykkelveier.

 • Det er viktig at gang- og sykkelveier er separate traseer. Det burde de være over alt. Det blir mer og mer av separate veier, men det er på langt nær nok, sier Sandberg.

Hun sier at det å sikre myke trafikanter er en av de viktigste sakene for Trygg Trafikk.

- Svært kostbart

 • Når man går og sykler i samme trasé vil det skje sammenstøt. Vi må huske at en sykkel er et kjøretøy som kan komme opp i store hastigheter. En gående er en myk trafikant i forhold til en syklist, sier Sandberg.

Samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune sier at hovedregelen er at det blir bygget felles gang- og sykkelstier.

 • Det vil være svært kostbart om man skal bygge ut med separate veier for gående og syklende. I overskuelig fremtid må man leve med en delt løsning og ta hensyn til hverandre, sier Foldnes.

Trenger vi separate veier for gående og syklende? Bruk kommentarfeltet.

Publisert
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

 2. NRK og flere aviser utsatt for hackerangrep

 3. Fløyfjelltunnelen: Felt mot sentrum ble stengt

 4. I pausen på basketball­kampen kom ideen. Nå kan mobilen bli hjertestarter.

 5. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

 6. Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.