Vil ha flere SFO-tilbud i privat regi

Byrådet åpner for langt flere privatdrevne skolefritidsordninger. Idrettslag og menigheter er blant dem som oppfordres til drive SFO.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Her får barna en alternativ skolefritidsordning med mye aktivitet. Det er viktig. De spiller fotball, går turer og er mye ute. I tillegg får de en tilknytning til idrettsmiljøet i Fyllingsdalen, sier Kenneth Nordal som henter sønnen Aleksander (7) på Fyllingen Fotball sin private idretts-SFO.

For øyeblikket er Fyllingen og Vareggs idrettsskoler to av svært få private skolefritidstilbud i Bergen, mens det finnes over 70 kommunale tilbud. Får byrådet det som de vil, kommer dette til å endre seg de neste årene.

- Gir valgfrihet

Som lovet i tiltredelseserklæringen fra 2007, la byråd Filip Rygg (KrF) i går frem en kartlegging av skolefritidsordningen i Bergen. Nå ønsker byråden å gjøre SFO-ordningen litt billigere og mer variert enn hittil.

  • Det er over 8000 barn i SFO i Bergen, men så langt har det vært lite debatt om tilbudet. Jeg ønsker større mangfold og valgfrihet, sier Rygg.

Vedtaket i byrådet innebærer flere endringer i forhold til dagens situasjon. En av de viktigste er at SFO-en skal stykkprisfinansieres av kommunen, det vil si at de får tilskudd pr. barn. Det vil gjøre det enklere for private aktører å drive SFO, tror Rygg.

  • Vi har vært i kontakt med flere som ønsker å gjøre det, både idrettslag og menigheter. Andre kulturaktører kan også være aktuelle. Dette vil gi foreldre større mulighet til å bestemme hva slags tilbud deres barn skal få, mener Rygg.

Ikke lukrativt

Han avviser at dette åpner for en kommersialisering av SFO.

  • Det er fortsatt ikke lov å ta utbytte fra driften, og alle tilbud skal godkjennes av kommunen. Hensikten er å la frivillige organisasjoner få drive tilbudene, sier Rygg.

Fyllingen Fotball har drevet sitt SFO-tilbud siden 2005. Daglig leder John Are Brue håper den nye ordningen vil gjøre det litt mer lukrativt for dem.

  • Vi hadde store oppstartskostnader, og har hittil gått i rødt. Men nå er driften sunnere. Likevel har vi savnet litt mer støtte fra det offentlige for å opprettholde dette tilbudet, sier Brue.

Han sier at idrettslaget flere ganger har vurdert om de skulle fortsette med idrettsskolen.

  • Men vi gjør ikke dette for pengenes skyld. Vi mener det er et unikt tilbud til en aldersgruppe vi ellers ikke når. Det er behov for det, ikke minst når vi vet at dagens barn trenger mer aktivitet og bevegelse, sier han.

Kenneth Nordal mener det er bra at kommunen gjør det lettere for private å starte SFO.

— Jo flere alternativer å velge mellom, jo bedre er det.

Kutter prisen

Byrådet lover også billigere SFO, slik det var varslet i budsjettet. Fra august kuttes prisen med 190 kroner, knappe ti prosent. Dessuten innføres det 25 prosent søskenmoderasjon - men kun for dem som har tre eller flere barn i SFO. Rabatten gjelder fra det tredje barnet.

  • Man må ha vært ganske effektiv for å få stor glede av søskenmoderasjonen, medgir Rygg.
  • Vi skulle gjerne ha gitt moderasjon fra andre barn, og kuttet prisen ytterligere, men det er ikke mulig å få til innenfor de økonomiske rammene, forklarer byråden - vel vitende om at hans område var blant de som fikk størst budsjettsprekk i fjor.

Bra å slippe private til i skolefritidsordningene? Si din mening!

Publisert