Kriminelle utlendinger får rett til pensjon

Utlendinger som kommer til Norge og bryter loven slik at de havner i fengsel i mer enn ett år, blir belønnet med medlemskap i folketrygden.

BURET INNE: Pr. januar i år sitter 1.001 utenlandske statsborgere i norske fengsler. De utgjør 32 prosent av alle innsatte. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
  • Aftenposten.no
  • Tone Thorgrimsen
  • Anders Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Nå slår regjeringen fast at dersom fangene soner en dom på minst 12 måneder, får de medlemskap i folketrygden — og dermed rett til pensjon og dekning av helseutgifter - selv om de kom ulovlig til Norge. Det skriver Aftenposten.

Dette er helt uhørt og uakseptabelt Robert Eriksson (Frp), leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité

Fengsel gir pensjon Forutsetningen er at de gjør lovbrudd som er så alvorlige at de blir dømt til ett år i fengsel eller mer. Syv av ti straffedømte utledninger soner mer enn ett års straff.

Dersom de gjør noe så alvorlig at straffen blir på minst tre år, får de også rett på grunnpensjon fra de fyller 67 år. Tre års soning utgjør 3/40 grunnpensjon, tilsvarende 455 kroner i måneden.

EØS-statsborgere fra land som for eksempel Litauen, Polen eller Bulgaria vil i tillegg ha krav på å få pengene selv om de forlater Norge.

Dermed må folketrygden regne med å påta seg betydelige helse- og pensjonsutgifter for utenlandske kriminelle.

1001 utenlandske statsborgere sitter nå i januar i norske fengsler, noe som utgjør 32 prosent av alle innsatte.

Krangel om regningen Bakgrunnen for saken er flere enkeltsaker hvor det har oppstått uenighet om hvilke rettigheter utenlandske fanger har.

Flere har blant annet fått nei til sykehusbehandling som ikke blir oppfattet som akutt eller øyeblikkelig hjelp.

Så sent som mai i fjor slo Regjeringen fast i revidert statsbudsjett at en fange som soner en dom i Norge, ikke får oppholdsgrunnlag i Norge - og dermed ikke er medlem av folketrygden.

I ettertid protesterte embetsverket til daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og mente arbeids- og inkluderingsministeren burde dekke regningen. Dette har ført til at Regjeringen nå har utredet prinsippspørsmålet om hvilken status utenlandske fanger har og kommet med en ny fortolkning av folketrygdloven.

«Avsoning i norske fengsler i samsvar med rettskraftig dom er ikke å anse som ulovlig opphold. Personer med dommer på 12 måneder eller mer vil derfor være å anse som medlem av folketrygden i henhold til folketrygdloven paragraf 2-1,» skriver Arbeidsdepartementet i en e-post til Aftenposten.

Utover det ønsker arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ikke å kommentere saken.

Fangene kan imidlertid se langt etter barnetrygd og kontantstøtte for eventuelle barn, så lenge barna ikke bor i Norge. Det samme gjelder trygdeytelser knyttet til arbeid.

- Uhørt - Her må den nye statsråden snu. Det kan ikke være slik at dersom utlendinger gjør noe kriminelt som fører til lang fengselsstraff, så blir vedkommende automatisk medlem i folketrygden.

— Dette er helt uhørt og uakseptabelt å gi medlemskap i folketrygden til tungt kriminelle som kommer ulovlig til Norge og begår svært alvorlige voldshandlinger, sier lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité Robert Eriksson (Frp).

— Det virker helt urimelig å belønne kriminelle med medlemskap i folketrygden. Vi snakker om straffedømte som skal ut av Norge, og som vi helst vil skal sone i hjemlandet, sier Høyres leder for helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Bent Høie.

Regjeringen satt i fjor ned Velferd- og Migrasjonsutvalget under ledelse av professor Grete Brochmann ved Universitetet i Oslo, som nå ser på hvilke konsekvenser økt innvandring kan få for det norske velferdssystemet og trygdeordningene.

Hva synes du om ordningen? Si din mening her.

Publisert
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

  1. Bil truffet da stein dundret ned på E16 i Ytre Arna. Veien er stengt.

  2. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

  3. Han scoret og spurtet mot hjørnet. Her er forklaringen.

  4. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  5. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  6. – Førsteklassinger har bare ett behov