— Ja, er du der, ja? kom da...

Leon Fjæreide (41) fra Knarrevik på Sotra lokker for å få papegøyene frem i burene, så vi kan få se dem.

— Egentlig er det siesta nå, men du skal høre dem om morgenen og kvelden. Da er det livlig her, sier han.

God plass

I en bygning i hagen sitter ulike papegøyer i fargerik fjærprakt på rekke og rad i store bur, eller volière, som det heter. Her er Edelpapegøyer, Panama Amazon, Surinam Amazon, Soldat Ara og lyserød Ara for å nevne noen. Alle er par og flere har fått unger. De har plass til å fly, greiner som de kan klatre i, tilgang på mat og hus som de kan trekke seg tilbake i.

Inkakakaduen ser ut som noe ut av en eventyrfilm, der den sitter med hvite og pastellrosa fjær. Fjæreide har flere sjeldne fugler. Det rødhalete Ravnekakadue-paret er fra Australia og så langt det eneste paret i Norge.

Jeg gir dem aldri noe jeg ikke kan spise selv også.

Leon Fjæreide

— De begynner å bli sjeldne i Australia også nå. Disse er kjønnsmodne i år, så hvis jeg får egg på dem, blir det første gang det har skjedd i Norge. De legger bare ett egg i kullet, så det går litt tid med disse, sier han.

Oppdrett

For det handler om oppdrett også. Han selger til dyrebutikker og private, men ikke for en hver pris. Alle fuglene blir merket med en ring rundt foten i ung alder. Hver fugl som blir solgt har et oppdrettsbevis, som viser kjønn, alder og art.

UROLIG: Det er første gangen Leon Fjæreide er inne i buret hos sine lysrøde Araer etter hekkeperioden. De har nettopp mistet ungen sin. - Når de har egg og unge i kassen, kan hannen gå til angrep på meg, så da må jeg være forsiktig. Hannen flyr ni meter og får en viss fart, så går den rett i angrep, sier han.
Roar Christiansen
SOLDAT ARA: Mange papegøyer har sterke farger, som disse. Denne hannen er 15 år og født i Bergen. Han har funnet tonen med sin danske venninne på fire år.

— De får nøtter, frukt og grønnsaker, i tillegg til tørrfôr, og i hekkesesongen får de spireblanding. Men jeg gir dem aldri noe jeg ikke kan spise selv også, sier han.

Papegøyene kan leve i over 50 år. Fjæreide mener folk må tenke seg om før de går til innkjøp av de vakre fuglene.

— Mange kjøper når høsten kommer. Så prøver de å få papegøyen til å snakke. Den er fint plassert i stuen og får masse oppmerksomhet hele vinteren. Men når våren kommer og folk vil ut i hagene sine, skjønner fuglen ingenting og blir helt frustrert. Den kan endre adferd, lage høye lyder og begynne å plukke av seg fjærene, sier Fjæreide, som også er formann i Bergen og Omegn Tropefuglklubb..

«Heia Brann»

Mange av papegøyene kan lære seg ord og uttrykk. En Fjæreide hadde tidligere, hadde hørt sønnen rope på faren ofte.

— Papegøyen ropte» Pappa!» Ja, svarte jeg. «Er det godt? Heia Brann!». Han pleide å se på når jeg spiste middag. Og jeg pleide jo å spørre når jeg fôret ham; er det godt? Fjæreide ler godt.

Men det kan bli mye lyd når alle skriker samtidig.

Lei bråket

— VI har nettopp hatt konfirmasjon her og da sa min ekskone «Å, jeg er så glad jeg slipper å høre mer på fuglene», sier han og ler.

— Og sønnen min sa en gang: «Nei, pappa, nå skyter vi dem!» Han har soverom fire meter fra fuglene. Men det ordner seg alltid, sier Fjæreide.

— Hei du, er du der? Kan vi få se på beibisene dine littegrann?

ENSLIG: Denne lille ungen er bare 3-4 uker gammel. Moren, en Panama Amazon, mistet maken sin for bare en uke siden. Nå må hun mate sine tre små helt alene.
FORELDRE: Dette paret Surinam Amazon har fått tre unger for bare en uke siden. De følger godt med når fotografen nærmer seg.
ROAR CHRISTIANSEN

Fjæreide småprater med en Panama Amazon mens han løfter en liten unge forsiktig ut. Faren døde for en uke siden, så moren må mate opp de tre ungene sine helt alene. De er bare tre uker gamle.

Beskytter familien

Et annet par har nettopp mistet ungen sin. Fjæreide har latt det lyserøde Ara-paret være i fred i hekkeperioden og nærmer seg nå forsiktig. Hannen strekker ut sine fargesterke vinger og legger den ene beskyttende over sin kjære.

— Han kan fly i full fart fra den andre siden og smelle rett i nettingen, hvis han føler at de er truet. Da gjelder det å holde seg unna, sier matfar.

Fjæreide har også en svær papegøye tatovert på hver overarm.

Ikke plass til bilen

Og som så mange andre, har heller ikke papegøyeentusiasten plass til bilen i garasjen. For der inne er det enda flere tropefugler. Og et svært akvarium. I huset har han et par store akvarier til og noen utstillingskatter som henter hjem priser. Men papegøyene bor nå ute hele året.

— Det hender jeg setter inn en varmelampe til det mest verdifulle paret, men ellers klarer alle seg helt fint også om vinteren, sier han fornøyd.

— Det er godt å ha en hobby. Noen kjøper båter, andre biler, det er ikke så innbringende det heller. Men jeg liker papegøyer, og det gir meg mye å holde på med dette, sier Leon Fjæreide.