— Den inneklemte fredagen er årets dag på passkontoret. Det slår aldri feil. Hvert år fraråder vi folk å komme da, men det blir alltid like travelt, sier Vigdis Hundven, seksjonsleder ved Kontrollseksjonen på Politihuset i Bergen.

Dagen hun snakker om er fredagen mellom Kristi himmelfartsdag og helgen.

Lengre åpent torsdager

Til vanlig har passkontoret rundt 150 personer innom daglig i høysesongen i mai, juni og juli, men dette dobles på den inneklemte dagen. I fjor var det så mange som 299 som kom for å fornye passet da.

VENTER LANG KØ: - Mange har fri, men de burde nok bruke tiden på noe annet akkurat denne dagen, sier seksjonsleder Vigdis Hundven ved passkontoret i sentrum, som oppfordrer bergensere til å velge en annen dag enn kommende fredag til å fornye passet.
Kjersti Kvile

— Det blir veldig lang ventetid, opp mot to timer. Vi bemanner opp, men vi har bare fire stasjoner, så vi klarer ikke ta unna raskt nok, sier Hundven og opplyser om at sentrumskontoret har oppe til 17 hver torsdag.Når det gjelder bydelskontorene, kan du sjekke åpningstidene på nett

Ta med bilder av minstemann

Mandag denne uken er det god plass på passkontoret i sentrum. Et jevnt sig av mennesker går frem til de fire lukene med nummerlappene sine.

En av dem som sitter tålmodig ventende er Helen Sørensen. Datteren Eva (7 måneder) skal få nytt pass til ferien om 14 dager.

— Passet kommer innen ti dager, så da måtte vi få ordnet det nå. Vi fikk ferien i gave i går, så derfor har jeg ikke gjort det før, sier hun.

Eva har nettopp vært og fått tatt bilde hos fotograf. Passkontoret tar nemlig ikke bilder av barn mellom 0 og 3 år.

— Det er for tidkrevende, for barna må sitt så i ro. Og husk at barn under 18 år må ha med én forelder og samtykke fra begge, råder Vigdis Hundven.

Populære nødpass

Politiet er blitt strengere på å gi ut nødpass, etter en kraftig økning da gebyret ble halvert for fem år siden. Hittil i år er det likevel 650 personer i Hordaland som har fått nødpass.

— Nødpass er ikke et midlertidig pass og utstedes kun når det har oppstått en uventet situasjon som gjør at man må foreta en utenlandsreise i all hast, sier Hundven.

Trenger du nødpass må du imidlertid huske å ha med bilde og billett til reisen. Vær obs på at ikke alle land godtar nødpass.

— Kina, USA og De arabiske emirater godtar dem ikke, og i Tyrkia er de veldig skeptiske. Vi kan egentlig bare gå god for Schengenland. Ellers reiser man på eget ansvar.

Ellers oppfordrer hun alle til å ha kontroll med når passet går ut. Særlig kan det være lurt å følge med på barnas, der gyldighetstiden varierer med alder.

— For barn mellom 0 og 5 varer passet i to år, for 5- 10 i tre år. Har man flere barn i ulike aldre, er det lett å glippe.