Milliondryss over klimaforskere

Regjeringen styrker klimaforskningen med 47 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Bjerknessenteret i Bergen er en av vinnerne.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi trenger en kunnskapsbasert klimapolitikk. Som bergenser er jeg dessuten stolt over at en av de viktigste premissleverandørene i klimadebatten både nasjonalt og internasjonalt befinner seg i byen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Mandag lekket Lysbakken hyggelige budsjett-nyheter for forskere og ledelsen ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen. I forslaget til statsbudsjett som regjeringen legger frem om en uke, blir klimaforskningen styrket med til sammen 47 millioner kroner.

- Større armslag

Bjerknessenteret i Bergen får fem millioner kroner ekstra på Kunnskapsdepartementets budsjett for 2013.

Samtidig øker regjeringen klimapotten til Forskningsrådet med 42 millioner kroner. Det betyr at Norges forskningsråd til sammen vil disponere 400 millioner kroner til klimarelatert forskning i 2013.

Bjerknessenterets tiårsperiode som Senter for fremragende forskning (SFF) er nå i ferd med å ebbe ut, noe som har bidratt til en tøffere økonomisk situasjon for senteret.

— Vi håper dette løftet gir et sterkere grunnlag for driften ved Bjerknessenteret og bidrar til at forskerne får større armslag i den viktige jobben de gjør, sier Lysbakken.

«I verdenstoppen»

Direktør Eystein Jansen er svært tilfreds med innholdet i Lysbakkens budsjettlekkasje.

— Dette er gode nyheter. Vi har vært i en utsatt posisjon, men den økte bevilgningen og de 42 nye millionene som Forskningsrådet skal tildele gjør det lettere for oss å rekruttere forskere. Det styrker også våre muligheter til fortsatt å gi myndighetene et godt beslutningsgrunnlag i klimapolitikken, sier han.

Senter for klimadynamikk ved Bjerknessenteret vil nyte godt av de økte bevilgningene. - Dette gjør at vi kan videreføre vår forskning som befinner seg i verdenstoppen. Dette gir oss mange spennende muligheter, for eksempel å studere koblingen mellom issmeltingen i Arktis og mer ekstremvær i Europa, sier professor og direktør Tore Furevik.

Også UiB-rektor Sigmund Grønmo er fornøyd. - Bevilgningen er en viktig anerkjennelse av et verdensledende forskningsmiljø, sier han.

Klima før valget?

SV-leder Audun Lysbakken håper å løfte klima opp som et viktig tema i neste års stortingsvalgkamp.

— Det er en lang oppoverbakke å bringe global oppvarming frem som et tema i valgkampen. Det er enormt frustrerende å måtte gå så mange runder for å få saken på dagsordenen. Årsaken er selvsagt at mange ikke ser seg tjent at klimaendringene blir noen viktig politisk sak, sier Lysbakken.

- Finnes det noen grense for hvor mye SV kan tåle fra Ap og Sp i energi- og klimapolitikken?

— Når det gjelder tålegrense, er det klart at regjeringen må stå for en troverdig klimapolitikk. For regjeringen blir det nå viktig å omgjøre innholdet i Klimameldingen til virkelighet. For SV er det avgjørende at vi får redusert utslippene av klimagasser, også fra oljeindustrien, svarer Lysbakken.

«Meningsløst»

— Olje- og energiminister Ola Borten Moe er talsmann for økt utvinningstempo og oljeboring i nordlige farvann. Hvor lenge kan SV sitte i en regjering som fører en politikk som bryter så fundamentalt med ditt eget partis linje?

— Vi må våge å ta oljedebatten. I dag står SV ganske alene om at utvinningstempoet på norsk sokkel må ned. Å jakte på stadig nye fossile ressurser er meningsløst hvis vi skal nå togradersmålet. Dessverre er det flertall i norsk politikk for et høyt utvinningstempo. Det er bare SV, og kanskje Venstre, som ikke støtter denne linjen, sier Lysbakken.

BREDE GLIS: SV-leder Audun Lysbakken kunne mandag servere en hyggelig budsjett-nyhet til direktør Eystein Jansen (til v.) ved Bjerknessenteret. - Vi trenger en kunnskapsbasert debatt. Klima er det eneste feltet der personer uten fagkunnskap polemiserer mot forskerne, sier Lysbakken. Foto: Eirik Brekk

Publisert