Her henger helseministeren

Her heises helseministeren opp i helikopter fra en båt i Nordishavet for å fraktes til Oslo etter terrorangrepene 22. juli.

HENGER HØYT: Ingen fikk være på dekk da helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk en stropp rundt livet og ble festet til en redningsmann. -Det var ganske spesielt å vite at det ikke var noen ting mellom meg og Nordishavet, sier Strøm-Erichsen. FOTO: ARNE NÆVRA
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Fredag 22. juli var helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen så langt unna storpolitikk og drama som det er mulig å komme i Norge. Sammen med fire vennepar var hun og ektemannen Arve på et 11 dagers polarcruise rundt Svalbard. Idet bomben smalt rett utenfor helseministerens kontor i Oslo, befant Strøm-Erichsen seg i Nordishavet, langt unna telefondekning.

— Akkurat den dagen sto vi langt uti isen. Vi hadde sett isbjørn spise hval på et isflak, det var helt blikk stille og en nydelig dag. Vi var på vei ut i små gummibåter for å gå i land, forteller ministeren.

Papirer på bombet kontor

Da ringte statssekretæren til skipets satellittelefon. Hun fortalte at det hadde vært en eksplosjon i regjeringskvartalet. At hun hadde båtens telefonnummer var helt tilfeldig, ministeren hadde nemlig tidligere på dagen vært på tråden til Oslo. Utover det var det bare politiet som hadde helseministerens kontaktinformasjon.

— Alle papirene om hvor jeg var lå jo på kontoret! Det var flaks at jeg ble varslet så raskt. Jeg skjønte jo med en gang at jeg ikke kunne reise ut i gummibåt, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun ble igjen på båten, mens resten av reisefølget dro til land i båtene. Ingen av de 50 passasjerene fikk vite noe om dramaet som utspilte seg i Oslo. Strøm-Erichsen fikk kontakt med departementsråden som fortalte at regjeringskvartalet så ut som en krigssone. Strøm-Erichsen fikk også kontakt med sønnen Joachim via satellittelefon.

— Sønnen min beskrev det han så på Nyhetskanalen. Så fortalte ham om rykter om skyting på Utøya. Han sa det med en gang: Du må komme deg til Oslo!, forteller helseministeren.

Rekvirerte helikopter

Parallelt kom samme beskjed fra Statsministerens kontor. Ministeren måtte returnere til hovedstaden så snart som mulig. Sysselmannen rekvirerte helikopter fra Longyearbyen. Å komme seg fra Sjuøyane, så langt nord som det er mulig å komme på Svalbard, tar normalt flere dager med båt. Naturfotograf Arne Nævra, som var guide på turen, forteller at det var spesielt å få informasjon om terrorhandlingene mens reisefølget var i idylliske Nordishavet.

— Vi var som i en boble. Jeg la plutselig merke til at helseministeren ikke lenger var ute i følget med oss andre. Da var hun inne i båten og telefonerte, sier Nævra.

Enorm kontrast

Helikopteret brukte en time fra Longyearbyen. Klokken 19 ble Anne-Grete Strøm-Erichsen hentet. Men helikopteret kunne ikke lande noe sted. Dermed ble en redningsmann sendt ned i line for å heise helseministeren opp i helikopteret som hang 15–20 meter over skipet. Strøm-Erichsen fikk en stropp under armene og en redningsmann å henge fast i.

— Jeg har lært mye av å være forsvarsminister i fire år. Blant annet å ikke være engstelig. Men det var ganske spesielt å vite at det ikke var noen ting mellom meg og Nordishavet, sier hun i dag.

Koblet ut tankene

— Var du redd?

— Jeg måtte bare gjøre det. Ikke tenke. Alvoret over hendelsene var så enormt. Egne tanker ble helt koblet ut. Dessuten ville det tatt flere dager å komme til Longyearbyen på vanlig måte, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun fløy til Oslo grytidlig lørdag og var i Oslo halv åtte om morgenen.

— Kontrasten til den idyllen jeg hadde opplevd på Svalbard kunne ikke ha vært større. Det kommer alltid til å sitte i meg.

BTimg 614016 [Forsvaret(1)]
Publisert: