Grønt lys for reiser til store deler av Europa

Nordmenn kan fritt reise til en rekke europeiske land fra 15. juli og de påfølgende 14 dagene. Blant landene er Hellas, Italia, Frankrike og Spania.

Publisert Publisert

Pressekonferanse med nye reiseråd i Norge. Fra høyre: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, næringsminister Iselin Nybø, justis- og beredskapsminister Monica Mæland og fagdirektør Frode Forland fra Folkehelseinstituttet. Foto: Fredrik Hagen

 • NTB
iconDenne artikkelen er 77 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Omtrent hver 14. dag vil det bli gjort en ny vurdering av Folkehelseinstituttet om hvilke land som oppfyller de nye kriteriene.

Det er kun seks andre land i EU/EØS/Schengen-området der reiser fortsatt vil medføre innreisekarantene når man kommer tilbake til Norge. Det gjelder Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania og Ungarn.

– De som velger å reise må sette seg godt inn i restriksjoner, smittevernregler og anbefalinger i det landet de skal reise til. De må også være forberedt på at situasjonen kan forandre seg raskt. Vi er ikke i en normalsituasjon og unntaket fra reiserådet er ikke en oppfordring til å reise, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Her er kartet fra Folkehelseinstituttet som viser røde og grønne land. (Skjermdump FHI)

Åpner for svenske regioner

I Sverige kan nordmenn fra 15. juli reise karantenefritt til regionene Skåne, Blekinge og Kronoberg. Reiser til resten av landet vil fortsatt medføre karantenekrav ved retur til Norge.

Men for Västra Götaland, som mange nordmenn med hytte har interesse av å reise til, er fortsatt rødt, så den svenske feriedrømmen har fremdeles ikke gått i oppfyllelse for mange.

Dette gjelder også handelsnæringen i Strömstad-området, som har slitt de siste månedene.

Tyske og nederlandske turister på vei

At regjeringen har åpnet for turister fra Tyskland, er særlig kjærkomment for det norske reiselivet, som har slitt i forbindelse med nedstengning og restriksjoner de siste månedene.

Tyskland og Nederland er blant de viktigste markedene for norsk reiselivsnæring, og i fjor sommer tilbrakte turister fra disse to landene rundt 2 millioner døgn på norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at åpningen er godt nytt for reiselivsnæringen, som har vært spesielt hardt rammet av reiserestriksjonene under koronakrisen.

– Nå kan reiselivsbedrifter over hele landet ta imot gjester fra en rekke land i Europa igjen. Åpningen vil gi større inntekter til bedriftene og få flere tilbake i jobb, sier hun.

Bosted gjelder

Siden 14. mars har Utenriksdepartementet frarådet reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det har også vært innført reiserestriksjoner for borgere fra andre land til Norge. For norske borgere som har vært i utlandet, har det vært et krav om karantene i ti dager ved hjemkomst.

I sin pressemelding presiserer Utenriksdepartementet at det er bosted, ikke statsborgerskap som er avgjørende. En amerikaner bosatt i Italia vil altså kunne komme til Norge uten karantenekrav, mens en italiener bosatt i USA ikke vil kunne gjøre det, med mindre de oppfyller andre innreiseregler, som de nye kjærestereglene.

Publisert
 1. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

 2. Tre koronadødsfall på fire dager i Bergen

 3. Bergens koronautbrudd skiller seg fra det i Oslo. Byråds­lederen har tre mulige forklaringer.

 4. Smitteutbrudd blant ansatte på sykehjem i Bergen: – Jeg er bekymret

 5. FHI-ansatte har mottatt flere trusler under pandemien. To var så alvorlige at de ble anmeldt.

 6. Helsemyndighetenes mest optimistiske anslag: Om ett år kan vi være tilbake til normalen

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Over 40 har måttet snu i døren, ni av dem i helgen: – Noen tror de kan bløffe seg inn

 2. Reiseforsikringen følger UDs råd: – Reis kun på grønt lys

 3. Nå må sjefen på Voss selv i elven for å ta unna etterspørselen

BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN
 1. Koronaviruset
 2. Reiseråd
 3. Spania
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Reiseliv