Ingen tiltalt etter at ettåring døde i barnehageulykke – Akasia får foretaksstraff

Statsadvokaten har besluttet å henlegge saken mot en barnehageansatt og to personer i barnehageledelsen.

SOV: Den ett år gamle gutten ble funnet kritisk skadet inne i denne barnehagen i Birkelundsbakken i Bergen. Gutten var lagt for å sove i en sportsvogn inne i barnehagen. ALICE BRATSHAUG (ARKIV)

3. januar i år rykket politi og ambulanse ut til Akasia barnehage i Birkelundsbakken i Bergen.

En ett år gammel gutt hadde blitt hengende fast i en sele tilknyttet vognen han lå og sov i inne i barnehagen.

Ansatte i barnehagen satte i gang behandling av gutten med en gang ulykken ble oppdaget. Da helsepersonell kom til stedet var gutten i live, men bevisstløs.

I tre uker lå gutten kritisk skadet på Haukeland sykehus, før han døde 25. januar i år.

Tre mistenkte

Saken ble ferdig etterforsket av politiet i slutten av mars og ble deretter sendt videre til statsadvokaten for avgjørelse om noen skulle stilles til ansvar etter ulykken.

Tre personer hadde tidligere status som mistenkt i saken – en barnehageansatt og to personer i ledelsen for Akasia Barnehager AS.

Nå er det avgjort at ingen av dem blir tiltalt. For den ansatte i barnehagen er saken henlagt etter bevisets stilling, for de to i barnehageledelsen er saken henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold anses bevist».

Generelt i slike saker kan straff mot enkeltpersoner og såkalt foretaksstraff være aktuelt.

Barnehagekjeden Akasia er ilagt en foretaksstraff på 750.000 kroner.

– Svikt i rutiner

Statsadvokat Magne Kvamme Sylta sier beslutningen om foretaksstraff har sammenheng med svikt i rutiner mens barnet sov i barnehagen.

– Blant annet med tanke på hyppigheten av tilsyn med barnet. Dette er en dypt tragisk sak som rammer flere.

I tillegg til svikt i rutiner knyttet til soving, sier Sylta at det blir gitt foretaksstraff på grunn av svikt i innføring av rutiner hos de ansatte i barnehagen.

– Det er snakk om innføring for de ansatte i sikring og festing av barn i vogn, sier statsadvokaten.

BT har vært i kontakt med Torbjørn K. Sognefest, som er bistandsadvokat for guttens foreldre.

Han opplyser at foreldrene nettopp er gjort kjent med statsadvokatens beslutning. Sognefest skriver i en SMS at foreldrene ikke har noen merknader ut over at «det neppe skyldes aktsomme handlinger at deres ett år gamle gutt døde i barnehagen 3. januar 2019 som følge av å bli kvalt av sitt eget selefeste».

– Dyp medfølelse

Edle Damm, barnehagesjef i Akasia, skriver i en pressemelding at selskapet tar statsadvokatens avgjørelse til etterretning.

«Om politiets arbeid belyser svakheter som må korrigeres vil vi justere rutinene våre i henhold til dette.», skriver Damm i e-posten.

I pressemeldingen understreker Damm at ulykken har preget og berørt mange.

«(...) Først og fremst barnets foreldre og familie, men også våre ansatte i barnehagen og mange andre tilknyttet Akasia Barnehage. Våre tanker og vår dypeste medfølelse er fortsatt hos barnets foreldre og andre som på ulike måter er berørt av den tragiske hendelsen.»