Bergens eldste mann debuterer

105 år gamle Nils Severin Økland kommer med sin første bok i april.

– Jeg har jo opplevd mye, langt mer enn de fleste tror jeg. Både i krig og fred, så jeg har mange historier å fortelle, sier Nils Severin Økland (105).
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Vi møter han i døråpningen i hjemmet hans i Holtavegen. Han vil gjerne invitere oss inn, men i disse koronatider er det best å holde avstand.

– Jeg var på butikken og handlet i går, så det er sikkert lurt å holde avstand til meg så du ikke blir smittet, ler han.

Bergens eldste mann steller fortsatt seg selv i eneboligen sin, uten hjemmehjelp. Med trillebagen i hånden, tar han den timinutter lange spaserturen til nærbutikken for å handle matvarer.

Sterk vilje, men dårlig balanse. Nils Severin Økland holder seg i dørkarmen når han forteller.

– Jeg har en sterk vilje

– Hørselen er skral, og balansen er blitt dårligere, forteller Nils Severin Økland. Han støtter seg til dørkarmene mens vi preiker, men balansen er ikke verre enn at han greit tar turen ned trappene fra andre etasje når vi ringer på døren.

I slutten av april kommer han med boken «Aldri gi opp – Kaptein Nils Severin Økland». Boken er på 143 sider, og blir gitt ut av Sveio Kystlag.

Sjelden, om noen gang, har en forfatter debutert med sin første bok i en alder 105 år.

Bokens tittel viser til lærdommen han fikk med seg fra oppveksten i trange kår på Eikeland i Sveio, «Aldri gi opp».

Her er forsiden til boken «Aldri gi opp – Kaptein Nils Severin Økland». Boken er nå i trykkeriet og kommer ut i slutten av april.

Pågangsmot, god tro og en sterk vilje til å arbeide hardt og aldri gi opp, har vært hans drivkraft gjennom hele livet.

– Ja, jeg har alltid hatt en sterk vilje og hatt god tro på meg selv, sier 105-åringen om valget av boktittel.

Les også

Helt i hundre og fire

– Har opplevd mye

I boken forteller han om oppveksten sin, om sitt liv til sjøs i krig og fred, først i kystfart og siden i langfart.

– Du er jo en voksen kar som nå debuterer som forfatter, hva tenker du om det?

– Jeg har jo opplevd mye, langt mer enn de fleste tror jeg. Både i krig og fred, så jeg har mange historier å fortelle, sier Økland.

Han begynner ivrig å fortelle om en gang da de skulle laste palmeolje i den afrikansk havnen, Abonnema. Liggetiden kostet mye for rederiet, men det tok tid å komme i gang med lastingen.

– Seks uniformerte menn var kommet om bord og ville ikke gi oss tillatelse til å begynne lasting. Da inviterte jeg som kaptein, disse karene opp i salongen på litt mat og drikke. De var staute og greie karer, og etter et par store glass whisky, var de blitt i godt humør. De pratet og lo og nå fikk jeg klarsignal til at lastingen kunne begynne med en gang, forteller Økland.

Nils Severin Økland begynte å jobbe etter at han var konfirmert. På sjøen jobbet han seg hele veien opp til kaptein.

Farens klassereise

Datteren Bjørg Elin Økland, har skrevet forordet til boken. Hun forteller at bokmanuset ble skrevet av faren på åttitallet, og siden har han supplert med flere historier opp gjennom årene.

– Jeg har forsøkt å sy dette sammen. Min far er jo et oppkomme av historier, og han har vært med på en stor del av vår lange og stolte skipsfartshistorie, sier Bjørg Elin Økland.

Hun forteller at faren har tilbrakt mesteparten av sitt yrkesaktive liv om bord på båter og skip, og har seilt over hele verden. Det har i tillegg vært en personlig klassereise for ham, der han har innehatt de fleste stillinger om bord, fra kullemper og fyrbøter til styrmann og kaptein.

Hun er stolt av farens innsats som krigsseiler, der han var skytter i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Han var skytter om bord på ni skip og var med på om lag 50 turer i konvoifart mellom USA og Europa.

– Det står stor respekt av innsatsen til far og alle de som var med å kjempe for vårt lands frihet og selvstendighet under krigen. Far har hatt et langt og innholdsrikt liv med flere uvanlige hendelser, og det er vel ingen overdrivelse å si at han har hatt minst ni liv, sier hun.

Klarer seg selv. I eneboligen i Holtavegen har Økland bodd i 51 år. Fremdeles klarer 105 åringen seg uten hjemmehjelp.
Publisert