Tok sol på Brun og Blid og ble forbrent

Carl-Henrik Mehl er en av flere som fikk stygge forbrenningsskader etter et besøk hos Brun og Blid.

FORBRENT: Carl-Henrik Mehl fikk brannskader etter å ha besøkt Brun og Blids solstudio i Bergen vest 14. august i år. PRIVAT

Ifølge Brun og Blid ble et av deres solstudio utsatt for sabotasje 13. august i år. En sikkerhetsbryter ble ødelagt da fremmede stjal en plate som beskytter mot stråling. Fordi sikkerhetsbryteren var ødelagt, virket solen uten filterplaten, ifølge Brun og Blid.

Som følge av det fikk åtte personer forbrenningsskader på solstudioet i Bjørndalsmarken i Bergen vest. Nå står flere av dem frem på TV2 og forteller om hva som skjedde søndag 14. august i år.

– De sa jeg ikke var førstemann

– Jeg skulle til Bulgaria og ville ta sol for å få underlag. Ved 20-tiden kom jeg til solstudioet og merket etter en stund at det ble veldig varmt. Jeg trodde det kanskje skyldtes at en vifte ikke virket, men etter 8-9 minutter var det så varmt at jeg ga meg. Jeg dro til legevakten og fikk konstatert 2. grads forbrenning. De sa jeg ikke var førstemann med slike skader denne dagen, sier han.

Les også

Benytter solarier som sprøyterom

Mehl fikk kontakt med en kvinne som også hadde oppsøkt legevakten samme dag etter å ha besøkt solstudioet. Hun hadde lagt igjen telefonnummeret sitt for å komme i kontakt med andre som hadde opplevd det samme.

– Jeg ringte henne og fikk høre at hun hadde vært der tidligere på dagen. Da ble jeg forbannet. Brun og Blid hadde fått beskjed om at folk var blitt brent, men hadde likevel ikke stengt solstudioet. Det gjorde meg sint, og jeg er fortsatt sint, sier Mehl.

Har anmeldt saken

Han forteller at han har hatt omfattende kontakt med kjeden etter hendelsen. Mehl mener ledelsen løper fra ansvaret.

– Jeg synes Brun og Blid kunne ha vært rausere og mer lempelig og på den måten vist at de tok ansvar. Det var mange møter som endte med at vi til slutt fikk 10.000 kroner. Den daglige lederen har ikke veket unna når vi har tatt kontakt, men han burde ha vært mer løsningsorientert. Det var som følge av hans solstudio at vi ble skadet. Legene har sagt til meg at jeg ikke skal være i sol det neste året, sier Mehl.

Viser til telefonlogg

TV 2 har vært i kontakt med en kvinne som også besøkte solstudioet og ble alvorlig skadet. Hun ønsker ikke å stå frem fordi hun har hatt store plager etter hendelsen.

Les også

Fant sprøyte på solsenter

Kvinnen kan vise til en telefonlogg som dokumenterer at hun var i kontakt med Brun og Blid tidlig på dagen søndag 14. august. Likevel var den defekte solsengen i bruk da Mehl kom der ved 20-tiden.

Mangler spor

– De fikk tidlig beskjed om at noe var galt og burde ha sjekket opp i dette. Nå er vi mange som har skadet oss, og det kunne ha vært unngått. Jeg er ikke den som har hatt det verst, men det har vært ille nok. Jeg vet jo ikke hvordan det går til slutt, sier Carl-Henrik Mehl.

Politiet i Bergen vest opplyser at de så langt ikke har spor å gå etter i jakten på mulige sabotører. Saken ble anmeldt av Brun og Blid 18. august, mens to privatpersoner leverte anmeldelse dagen etter.

Brun og Blid opplyser til BT at de nå endrer rutinene for å hindre at det samme skjer igjen.

– Hvis noen kontakter oss og sier at de har blitt brent, stenger vi solen omgående. Deretter har vi bedt fabrikken sette inn doble kontrollbrytere som stenger solen hvis filterplaten fjernes. Dessuten lager vi større plakater som opplyser at man ikke skal sole seg hvis platen er borte, sier Brun og Blid-eier Thorbjørn Frantzen.

Han mener at Brun og Blid håndterte saken slik de skulle.

– Da første kunde ringte, sjekket vi ikke solstudioet fordi det ikke skal være mulig å sole seg hvis filterplaten er borte. Da kunde nummer to ringte, dro vi til solstudioet og stengte det.

Frantsen mener han har imøtekommet de uheldige kundene etter beste evne. Han sier de har betalt ut rundt 100.000 kroner så langt og har forskuttert penger i påvente av forsikringsoppgjør.

– Jeg beklager sterkt det som har skjedd, men synes vi har gjort det vi kunne.

– Aktualiserer bemanning

Sonja Skotheim, leder for helsevernenheten i kommunen, sier til TV2 at hendelsen aktualiserer debatten om bemanning på solsentre.

– Ved et betjent solstudio vil det være folk til stede hele tiden, og tiltak vil kunne iverksettes selvfølgelig mye fortere enn ellers, sier Skotheim til kanalen.

Vi har hvit hud, sjokksoler oss, tar oftere solarium og smører oss for lite
Les også

- Hadde sex med jente på solstudio

Mann pågrepet for kikking på Brun og Blid