Hundebåndet skar seg inn i leggen til Inger Holst (80). – Noen hundeeiere trenger en påminnelse, sier hun.

Et stygt kjøttsår og flere turer til Haukeland ble resultatet etter at Inger Holst ble overrumplet av en hund i Fjellveien. Nå oppfordrer hun hundeeiere til å ta ansvar.

Publisert:

KJØTTSÅR: Inger Holst (80) måtte gipse foten forrige uke etter en tur på Tippetue i Bergen. Et hundebånd ga henne kjøttsår på leggen. Foto: Ørjan Deisz

Inger Holst og venninnen Elisabeth Kolderup gikk tur opp Tippetue. Imot dem kom to hundeeiere og hunden deres løpende nedover.

Inn i leggen

Holst forteller at hunden var i bånd, men at båndet var sluppet langt ut. Eieren kom på ene siden av veien og hunden på den andre.

– Vi var ikke obs på dem siden vi gikk og snakket, og enset dem først da de var bare centimetere unna, sier Elisabeth Kolderup.

Venninnen Inger Holst kom seg ikke unna og ble stående i veikanten. Da hunden og eieren passerte, surret hundebåndet seg rundt og skar seg inn i venstreleggen til 80-åringen.

Sjokkert

– I begynnelsen skjønte jeg knapt hva som skjedde, det gikk så raskt. Jeg så at blodet rant ned i skoen til Inger, sier Kolderup.

Hun forteller at de begge var i sjokk etter hendelsen.

– Hundens eiere burde tatt mye bedre vare på Inger enn de gjorde i etterkant, sier hun.

ETTER EN UKE: Slik så foten ut etter en uke under gipsen. – Jeg var heldig. Det kunne gått verre, sier Inger Holst. Foto: Privat

Stoppet blødningen med skjerf

Andre turgåere stoppet for å hjelpe da de så Holst ligge på bakken mens hun blødde kraftig fra leggen.

– En ung dame kom etterhvert gående. Hun hadde med seg et sjal som vi knyttet rundt leggen for å stoppe blødningen, forteller Holst.

Sammen med hundeeierne gikk hun og venninnen ned veien igjen. Kort tid senere skilte de lag uten å snakkes igjen.

– Alt eierne gjorde var å beklage. Før jeg gikk sa jeg at «hvis jeg hadde vært av rette sorten, hadde jeg anmeldt dere».

I ettertid mener Holst at det hadde vært det riktige å gjøre, men det var ikke det første hun tenkte på mens hun var skadet og i sjokk.

Direkte fra legevakt til sykehus

Holst tok deretter en drosje til legevakten. Der fikk hun beskjed om at skadene måtte behandles på Haukeland universitetssjukehus, og ble henvist direkte til ortopedisk avdeling.

– Da de tok av sjalet og vasket bort skitt som hadde samlet seg i såret, så de umiddelbart at det var verre enn vi trodde.

Holst hadde et åpent kjøttsår på leggen og ned mot ankelen. Beinet ble lagt i gips og hun fikk antibiotikakur for å unngå infeksjon.

FJERNER GIPSEN: Inger Holst er klar for å fjerne gipsen en uke etter den forferdelige opplevelsen. Foto: Ørjan Deisz

Både båndtvang og kontroll

– Det er krav om å ha kontroll på hunden når båndtvangen gjelder. Lange hundebånd er litt problematisk. Hunden er jo i bånd, men blir vanskeligere å holde styr på, sier byfjellsforvalter i Bergen kommune, Jan Robert Bransdal.

Han forklarer at de som bruker lange hundebånd må bruke det riktig, og vise aktsomhet i møte med andre turgåere.

Han mener at bruken av lange hundebånd kan være farlig.

– Stort sett flinke

– Det kan være vanskelig å få øye på et tynt bånd som strekker seg over veien, og dermed kan det oppstå farlige situasjoner. Jeg har hørt om folk som har hektet seg fast i slike lange bånd, med påfølgende fall og skade, sier han.

– Er hundeeiere generelt flinke til å følge båndtvangen i Byfjellene?

– Jeg har ikke noe statistikk, men inntrykket mitt er at det er blitt bedre. Folk er stort sett flinke, sier han.

Båndtvangen gjelder i hele landet fra 1. april til 20. august.

Flere trenger påminnelse

Holst uttrykker at situasjonen er lei.

– Det er dumt at det blir sånn, fordi det var ikke hundens feil, den var ikke aggressiv. Det er eiernes ansvar å ha kontroll på hundene sine i turområder. Spesielt i områder som Tippetue hvor det er litt trangt, sier Holst.

Hun presiserer at hundeeiere må ta ansvar på turer og følge reglene om båndtvang.

– Det finnes utrolig mange uvettige hundeeiere som trenger en påminnelse. Hun mener at andre turgåere må slippe å bli like hardt rammet som hun selv ble.

Publisert: