Arne Strand er alvorlig skadet etter hotellangrepet

Haukeland sykehus melder at CMIs assisterende direktør har fått fallskader og røykskader etter angrepet mot hotellet han var på i Kabul.

Publisert:

PÅ LIV OG DØD: Hotel Intercontinental i Kabul begynte å brenne i angrepet, og desperate hotellgjester prøvde å komme seg unna via balkongene. CMI-forsker Arne Strand er innlagt med røyk- og fallskader på Haukeland. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

Tilstanden hans blir oppgitt i en pressemelding fra Helse Bergen torsdag formiddag.

– I samråd med familien kan vi informere om at Arne Strand har pådratt seg røyk- og fallskader i forbindelse med angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul, Afghanistan. Tilstanden er alvorlig, men stabil og han får nødvendig medisinsk behandling på Haukeland universitetssjukehus, heter det i pressemeldingen.

BLE SKADET: Arne Strand, assisterende direktør ved Christian Michelsens Institutt (CMI), ble skadet i angrepet i Kabul lørdag. Foto: Rune M. Berentsen (arkiv)

Hotellet tok fyr under angrepet lørdag og natt til søndag, og bilder viste tykk, svart røyk som steg fra de øvre etasjene på hotellet, som ligger på en høyde over det sentrale Kabul.

Bilder viste desperate gjester som prøvde å unnslippe ved å fire seg ned eller hoppe fra hotellbalkongene.

Kom med ambulansefly

Onsdag sa kommunikasjonssjefen i Helse Bergen, Erik Vigander, at Strand skal utredes med tanke på videre behandling. Vigander sa også at Strands tilstand er stabil.

Strand kom med ambulansefly til Bergen onsdag. Han ble fraktet videre i en ambulanse, tre kvarter etter at ambulanseflyet stoppet ved helikopterbasen på Flesland.

RØYK: På dette bildet fra angrepet i Kabul i helgen holder afghanske sikkerhetsstyrker vakt. I bakgrunnen kommer svart røyk fra Intercontinental Hotel, der Arne Strand var da angrepet startet. Foto: AP / NTB scanpix

Varte i 17 timer

Angrepet mot Hotel Intercontinental i Kabul startet lørdag kveld. Det varte hele 17 timer før afghansk politi til slutt fikk kontroll etter å ha drept alle angriperne.

Les også

– Angriparane bestilte mat i restauranten

Strand, en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, var på jobbreise og bodde på hotellet. Afghanske myndigheter har opplyst at 40 personer ble drept, mer enn dobbelt så mange som først ble meldt.

CMI bekreftet søndag at Strand var på hotellet da angrepet startet.

– Vi er lettet over at Arne Strand er kommet hjem til Bergen. Vi er trygge på at han får den oppfølgingen han trenger, og det er godt at familien kan være med ham, skrev CMI i en pressemelding torsdag.

KOM ONSDAG: Ambulanseflyet som Strand kom med til Bergen i 12-tiden onsdag. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

Seks væpnede menn

– AVKLARE: – Vi må avklare en del ting før det eventuelt kan bli aktuelt å gå ut med mer, sier kommunikasjonsleder Ingvild Hestad ved CMI. Foto: CMI

Seks væpnede menn gikk til aksjon mot hotellet, der utlendinger skal ha blitt jaget opp gjennom etasjene.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Overlevende har fortalt at terroristene ga seg ut for å være restaurantgjester før de begynte å skyte.

Dresskledde angripere

En ansatt ved hotellet sa at to av angriperne hadde vestlige, sivile klær – og at de bestilte mat frå restaurantkjøkkenet før de plutselig åpnet ild med AK-47 automatgevær.

Fordi det var både politikere og næringslivstopper på hotellet, skal både ansatte og gjester ha trodd at de væpnede mennene var livvakter.

Norsk styrker støttet lokalt politi i jobben med å uskadeliggjøre angriperne og ta kontroll på stedet. Spesialsoldater fra Marinejegerkommandoen, som har hovedbase på Haakonsvern, er i Kabul for å hjelpe afghansk antiterrorpoliti.

Det norske mentor-arbeidet opp mot den afghanske spesialstyrken CRU 222 - en egen kontraterror-politienhet - har pågått siden 2007. Et 50-talls nordmenn deltar i innsatsen i Kabul, og de siste årene er det marinejegerne på Haakonsvern som har gjort jobben.

Uvisst antall drepte

Fire dager etter at angrepet var over, var det fortsatt uklart hvor mange som omkom.

En talsmann for helsedepartementet i Afghanistan, Wahid Majrooh, sa torsdag at 25 afghanere ble drept og at han ikke visste noe om de utenlandske ofrene for angrepet.

Nyhetsbyrået AFP har fått bekreftet at 15 utlendinger ble drept, og meldte derfor at det samlede antallet var 40.

Noen timere senere opplyste imidlertid Majrooh at 25 var det totale antallet drepte. Dette omfattet 13 utlendinger, sju afghanere og fem antatte angripere.

Taliban har tatt ansvaret

Flere afghanske medier opererer med et høyere antall, og nettstedet Tolo News viser til «troverdige kilder» som opplyser at 43 ble drept.

Afghanske tjenestemenn har ved flere tidligere angrep oppgitt dødstall som har vist seg å være for lave, ifølge AFP. En afghansk pressekilde hevder at myndighetene trolig er bekymret for de internasjonale reaksjonene på hotellangrepet og at de derfor ønsker å legge lokk på opplysningene.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Publisert: