Denne haien er det svært få som har sett

Sjeldent syn ble fanget på film ved plattform i Nordsjøen.

Publisert Publisert

MAJESTETISK: Denne krabaten ble foreviget under en oljeinstallasjon i Nordsjøen. – Det er få forunt å se disse majestetiske fiskene, sier marinbiolog Fredrik Myhre. Foto: «Deep Ocean» / Equinor

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Haien skyr mennesker. Mange arter er av vitenskapen regnet som utrydningstruet.

Et undervannskamera, mange meter under en oljeinstallasjon i Nordsjøen, klarte å knipse et sjeldent bilde nylig.

– Det er få forunt å se håbrann i sitt rette miljø. Det er stort sett som her, ved undervannsinstallasjoner, at vi får de fleste bildene, sier Fredrik Myhre, leder i interesseorganisasjonen Hjelp Havets Haier.

Skremmende lik hvithaien

– Dette er altså ikke en hvithai. Men de ser veldig like ut?

– De ser nesten helt like ut for et utrent øye, og de tilhører samme familie. Men håbrann har en hvit flekk på den store ryggfinnen. Det er det nesten ingen andre haier, som likner denne, som har, sier Myhre, som har bakgrunn som marinbiolog.

Håbrann, eller sildehai som danskene kaller den, har østre og vestre deler av Atlanterhavet som ett av sine områder.

Vanligvis blir den to til tre meter lang og 200–300 kilo tung. Den lever hovedsakelig av sild og makrell.

– Den er regnet som utrydningstruet hovedsakelig fordi den er blitt fisket mye på opp gjennom årene, også her i Norge. Fra gammelt av er den kjent som en forholdsvis god matfisk, med kalvekjøttaktig smak. Denne arten tåler dårlig at fiskepresset er høyt. I dag er den totalfredet i Norge, sier Myhre.

TRUET: Hvithaien ble udødeliggjort da Haisommer-filmene kom på slutten av 70-tallet. I dag er den regnet som utrydningstruet. Foto: Terry Goss, Wikimedia Commons

Fascinert av «Haisommer»

– Hvordan hadde det seg at du ble så interessert i hai?

– Jeg ble, som mange andre, interessert i hai etter å ha sett den første «Haisommer»-filmen som tiåring. Der andre ble skremt, ble jeg fascinert. Det var noe med at de er levende fossiler som svømmer rundt i havet. Visste du for eksempel at haien som dyregruppe er opp mot 400 millioner år gamle, og blant de eldste dyregruppene på planeten vår?

– I tillegg er det så mye vi ennå ikke vet om haien.

– Som hva da?

– Vi tror at det fins i overkant av 450 ulike arter av hai. Vi vet lite om livssyklusen til flere av disse. Hvor formerer de seg? Hvor mange avkom får de? Hvor gamle kan de egentlig bli? Nyere forskning antar for eksempel at haiarten håkjerring, som også fins i våre farvann, kanskje kan bli opp mot 512 år gamle, sier Myhre.

Les også

Les også: Surfer drept av hai i USA

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder i interesseorganisasjonen Hjelp Havets Haier, og har bakgrunn som marinbiolog. Foto: Hjelp Havets Haier

Irrasjonell frykt

– Hvorfor er så mange haiarter utrydningstruet?

– Mye av det skyldes, igjen, menneskelig overfiske. Hvithaien, for eksempel, ble det nærmest erklært krig mot da «Haisommer» kom. Plutselig tok man ut en rekke haier, og «en god hai var en død hai.» Veldig mange fra min generasjon og oppover er tidvis redd for å gå i vannet på grunn av den filmen.

– Men hovedgrunnen til at vi har havnet i en alvorlig situasjon nå, er likevel at det fins et massivt marked for både haikjøtt og haifinner mange steder i verden.

– Er frykten vår for hai helt irrasjonell?

– Definitivt. Det er ingen haier som har mennesker på menyen. I hele fjor ble det registrert 88 angrep mot mennesker, hvorav fem dødsfall. Og da snakker vi på hele jordkloden. Det er større sannsynlighet for å bli truffet av lynet to ganger enn det er for å bli angrepet av en hai.

– Det eneste som er virkelig farlig med haier, er i hvor vanvittig stort tempo de forsvinner.

– Tilbake til hvithaiens slektning, håbrann: Hvor må vi dra for å få et glimt av den her innaskjærs?

– Da skal du ha flaks. Det er relativt usannsynlig at du klarer å få øye på den nær land. De er der, men det er en sjelden og truet fiskeart, derfor er det ikke så mange av dem. Den er heller ikke interessert i oss mennesker. Vi har svært få observasjoner av denne arten under vann i de områdene den fins. Dersom mennesker kommer over den, for eksempel ved dykking, så stikker den gjerne med en gang, sier Myhre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her har Kystvakten tatt en tysk tråler med 20 tonn fisk om bord

  2. Her gikk tonnevis med plast direkte i sjøen: – Vi må slå fast at det skyldtes uvitenhet

  3. Oppdaget ulovlig abbor i Smålungeren

  1. Fisk
  2. Nordsjøen