Ny billigmatkjede i Bergen

Tirsdag åpner landets billigste dagligvarekjede sin første butikk. Det skjer i Bergen. Navnet blir Oy! Butikken blir helautomatisk og kunden overtar selv kassafunksjonen.

  • Jan I.seliassen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

I to år har Paul Drageset og folkene i Drageset-konsernet i Os jobbet intenst med planene om å etablere en ekstremlavpriskjede innen dagligvarehandel. Det har skjedd i all hemmelighet. Håndverkerne og andre som har jobbet med å få butikkene ferdig, har undertegnet taushetsløfte.

Tirsdag er den store dagen. Da åpner den første ca. 400 kvadratmeter store butikken i E. Galtung Døsvig-bygget i Vaskerelven. Torsdag i denne uken åpner en like stor butikk nummer to i Wigand-gården på Nygård i lokaler som Posten Norge nå har forlatt.

Paul Drageset er forsiktig med å gi opplysninger, men han røper at navnet på kjeden blir Oy!

Markedets laveste priser

Han lover imidlertid markedets laveste dagligvarepriser, i snitt mellom to og 10 prosent lavere enn de beste konkurrentene.

Foreløpig skal butikkene eies av Drageset-konsernet, men meningen er at alle butikkene i kjeden skal drives på franchise-betingelser av uavhengige kjøpmenn.

Paul Drageset karakteriserer kjeden som landets første ekstremlavpriskjede innen dagligvarehandel. Kundene overtar selv kassafunksjonen og får altså betalt med Norges laveste priser på dagligvarer cirka 800 ulike produkter bli å finne i hyllene. Det blir få ansatte i butikkene. Teknologien er nyutviklet i et samarbeid der også Drageset selv har vært med. Økt bruk av avansert teknologi, økt selvbetjeningsgrad og gode innkjøpsbetingelser er midlene som skal sikre ekstrem lavpris.

Verdenspremiere på ny teknologi

Ifølge Drageset er det verken i Norge eller i verden for øvrig tatt i bruk den teknologien som skal danne basis for den nye kjeden.

Den nye kjeden blir den eneste dagligvarekjede som opererer ut fra bergensområdet.

— Kjekt å starte i Bergen. Jeg er Vestlandspatriot, og er glad for at Bergensregionen blir utgangspunkt for en ny stor dagligvarekjede som blir landsdekkende og som skal ha mange forretninger. Familien har vært 50 år i dagligvarebransjen, så vi har da lært oss et og annet, smiler en hemmelighetsfull Paul Drageset.

Hovedkontor i Os

Hovedkontoret for kjeden blir integrert i Drageset-konsernets nåværende hovedadministrasjon på Os. Kjedeselskapet har fått navnet Oymat AS.

Paul Drageset lover flere butikker i Bergen og i regionen rundt byen. Før året er omme vil det bli to nye butikker i Bergen, altså fire til sammen. Butikkene vil bli i størrelsen 300 til 700 kvadratmeter.

I dag har konsernet 16 Drageset SuperSpar-butikker i Hordaland og Sogn og Fjordane. Av disse er tre innenfor Bergens bygrense. Disse butikkene har ingenting å gjøre med den nye kjeden.

I tillegg eier Drageset-konsernet en bakeribedrift og har reetablert den tradisjonsrike bergenske fruktgrossisten Alsaker som nå har sett dagens lys igjen under navnet Alsaker Frukt og Grønt AS.

Konsernet omsatte i 2002 for 670 millioner kroner og fikk et plussresultat før skatt på 20 millioner. Vel 400 har Drageset-konsernet som sin arbeidsgiver, på hel- eller deltidsbasis.

OY, OY, OY: Her i E. Galtung Døsvig-bygget i Vaskerelven, arbeidet en på spreng mandag kveld med å montere logo og reklamemateriell for Oy! FOTO: PÅL ENGESÆTER
Publisert: