Oversvømmes av støtte

Bergensstiftelsen Children at Risk har et årlig budsjett på en til to millioner kroner. I dag får de tre millioner av en giver.

Publisert Publisert

Det er Skagen Fondene som står bak gaven som går til arbeid blant gatebarn i Brasil.

— Dette er et historisk vendepunkt og en enorm opptur. De siste årene har vi hatt et årsbudsjett på mellom en og to millioner, så tre millioner er veldig mye for oss, sier Sigve Fjelltvedt, daglig leder for Gregory Smiths stiftelse Children at Risk .

Danser seg ut fra gaten

Organisasjonen jobber for å få gatebarn i Brasil bort fra gaten. Mye av arbeidet er forebyggende aktiviteter i slumområder ved storbyen São Paulo.

— Vi har et stort aktivitetssenter som vi kaller Kolibriredet. Noen barn bor der, men det er først og fremst et dagsenter. Barna forplikter seg til å gå på offentlig skole, og de er med på aktiviteter som fotball, teater, musikkverksted og den tradisjonsrike brasilianske kampsportdansen capoeira. Nå når vi ut til rundt 600 barn og unge, forteller Fjelltvedt.

— Hva skal dere bruke tre millioner til?

— I Kolibriredet driver vi ledertrening og sender ungdommer ut til andre bydeler for å starte opp med aktiviteter der. Til nå har dette bare foregått på gaten, men nå vil vi bygge minisenter i flere bydeler.

Begynte på Os

Det var Gregory Smith som startet stiftelsen. Han har vokst opp ulike steder på kloden og sett mye fattigdom. I 20 år var han bosatt i Os og drev med teater, kunst og barnevern. Da han var 40 år innså han at det var meningsløst å bare tjene penger. Han solgte alt han eide og startet stiftelsen for å hjelpe mennesker ut av fattigdom.

– Tre millioner kroner er vanvittig mye for oss. Det gir nytt liv til hele Kolibri-prosjektet og gjør at vi kan opprette flere slike sentre i fattige bydeler, sier Gregory Smith til Bergens Tidende.

For 14 år siden solgte han hus og inventar på Os og dro til São Paulo for å hjelpe gatebarn. Det koster å jobbe med mennesker på grasrotnivå, og Kolibri-prosjektet har et beskjedent budsjett.

– Vi har ikke midler til å drive store kampanjer hvor du bruker noen millioner kroner for å få tilbake noen titalls millioner, sier Smith.

Gregory Smith legger ikke skjul på at han er skuffet over manglende økonomisk støtte fra Norge.

– Da jeg solgte alt og flyttet til Brasil trodde jeg det ville virke veldig mobiliserende på folk, men det gjorde det ikke. Vi har få støttespillere, sier Smith.

Gaven på tre millioner kroner fra Skagen Fondene er derfor kjærkommen. Det er det største enkeltbeløpet Children at Risk Foundation noen gang har mottatt.

– Det er flott at de betrakter oss på samme nivå som verdensorganisasjonene Leger Uten Grenser og SOS-barnebyer, sier Smith.

Strør om seg

I november meldte Dagens Næringsliv at de 85 ansatte i Skagen Fondene vil motta godt over én million kroner hver i bonus. Den lukrative bonusordningen gjelder både for sentralborddamer, fondsselgere og forvaltere.

I forkant av dagens nyhet om milliongaven til veldedige organisasjoner, har de ansatte selv kommet med forslag om hvilke organisasjoner de mener forvaltningsselskapet bør støtte.

– Vi fikk mange gode innspill, og dessverre er det så mange gode formål at vi ikke klarer å møte behovet til alle, sier administrerende direktør Harald Espedal.

Skagen Fondene fikk i fjor et resultat før skatt og bonus på i overkant av 400 millioner kroner.

— Dette har vært et veldig godt år for oss og eierne våre mente det var riktig å gi penger til bistand, sier Margrethe Vika, Kommunikasjonsrådgiver hos Skagenfondene.

Fondet deler ut 10 millioner til organisasjonene SOS-barnebyer, Leger Uten Grenser og Children at Risk. Bistandsarbeidet er sprett over Sør-Amerika, Afrika og Øst-Europa.

Snur på kronene

Fjelltvedt er den eneste lønnede ansatte i Children at Risk i Norge. Resten av arbeidet skjer på frivillig basis.

— Vi snur på hver krone. Regnskapsføring, medlemsregistrering, grafisk design og drift av nettsiden vår er det frivillige som tar seg av. Fordi Brasil ikke er blant de fattigste landene i verden får vi ikke støtte fra Norad.

Organisasjonens inntekter kommer fra støttemedlemmer, aksjoner på skoler og barnehager i Bergen og Os, og som enkeltgaver.

GRUNNLEGGEREN: Gregory Smith på besøk i Bergen. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

FÅR HJELP: Gregory Smiths egne bilder fra aktivitetssenteret Kolibriredet. Foto: gregory smith

Foto: gregory smith

DANSER: Gatebarn fra São Paulo har capoeiraoppvisning i Bergen. ARKIVFOTO BJØRN EIRK LARSEN

Publisert