Byråd med ringrever

Høyres ringrever, Henning Warloe som finansbyråd og Trude Drevland som helsebyråd, er de overraskende navnene i den nye «byregjeringen».

Publisert Publisert
  • Olav Garvik
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel
  • Byrådet lover at private aktører skal komme sterkt inn i barnehageutbygging og i sykehjemsdrift.
  • Nygårdstangen skal bli ny «bydel». Bybanen skal gå videre etter vedtatte planer. Parkeringen i sentrum skal presses under jorden.

Bergens nye førstedame, Monica Mæland (H), valgte politisk erfaring og saklig tyngde da hun komponerte sitt nye mannskap som skal styre byen på ubestemt tid fremover.

Det kommer likevel noe overraskende at Henning Warloe får oppgaven med å ordne opp i Bergens-økonomien. Selv om han er økonom, har han i hovedsak syslet med andre deler av lokalpolitikken. Men han behøvde likevel bare 30 sekunders betenkningstid da han ble spurt.

Og selv om Trude Drevland var nevnt i forhåndsspekulasjonene, regnet de fleste med at hun hadde gitt seg med politikken da hun ble ansatt i Bergen Næringsråd for ett års tid siden.

Smålåten Helland

Kristian Helland (KrF) sa på en pressekonferanse i går, da Mæland presenterte det nye byrådet, at han selv kunne ha valgt å ta plass som byråd, kanskje til og med som finansbyråd, men «jeg følte ikke at dette var innenfor mitt interesseområde,» som han sa.

Derimot blir Lisbeth Iversen partiets representant i det nye byrådet. Det var litt uventet, ettersom hun av familiære grunner vil oppholde seg i USA en tid, i hvert fall neste år.

Monica Mæland har som ny byrådsleder valgt ikke å ha andre ansvarsområder i tillegg, slik Anne-Grete Strøm-Erichsen har påtatt seg. Mæland grunnga dette blant annet med de private hensyn hun må ta som småbarnsmor.

Nye ansvarsområder

Det blir en ny organisering av ansvarsområdene, i forhold til dagens byråd. Finansbyråden får ansvaret for kultur og næring. Disse områdene ligger nå under byrådslederen. Det er også verdt å merke seg at helsebyråden også får ansvaret for bydelene. Byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen får i hovedsak samme ansvarsområde som Nils Arild Johnsen (Sp) har hatt.

Høyre setter sitt tydelige stempel på det politiske programmet, ikke minst ved å legge vekt på konkurranseutsetting og privat deltakelse på område etter område, både innenfor barnehage— og omsorgssektoren, og dessuten innenfor trafikkavviklingen.

Venstre har ingen nevneverdige motforestillinger, mens KrF har nølt mer. Det bekrefter både den kommende varaordføreren Kristian Helland (KrF) og Venstres Hans-Carl Tveit, som blir byråd for blant annet skole- og barnehagesektoren.

Miljøprofil

Til gjengjeld har sentrumspartiene fått rikelig gjennomslag for miljøpolitiske tiltak. Kollektivtrafikken skal fremmes med konkrete tiltak, som for eksempel et mer effektivt billettsystem. Bergensprogrammet, med bygging av bybane, skal gå videre etter vedtatte planer. Muligheten for å utvide trolleybussnettet holdes åpent. Målet er også et mest mulig bilfritt sentrum, der mer av parkeringen skal skje under jorden.

Det første det nye byrådet akter å gripe fatt i er budsjettarbeidet og den bekymringsfulle økonomiske situasjonen i Bergen. Kristian Helland gjorde det helt klart at KrF, etter å ha skiftet «side», ikke vil ha noe prestisje knyttet til det fremlagte budsjettet som finansbyråd Trond Tystad har utformet.

Henning Warloe og Monica Mæland understreket begge at det kan virke som om det vanskelig lar seg gjøre å få full oversikt over byens økonomi, slik kommunen i dag er organisert. Når det viser seg at underskuddet øker ytterligere 100 mill. kroner mer enn forutsatt, er det desto mer bekymringsfullt, mente Warloe.

BERGENS NYE «REGJERING»: I går presenterte Monica Mæland mannskapet som skal styre byrådsskuten i årene som kommer. Fra venstre: Trude Drevland, Mæland, Hans-Carl Tveit og Henning Warloe.<br/>Foto: KNUT STRAND

Publisert
BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Det har kome store steinar på størrelse med små personbilar frå høgt oppe i fjellsida

  2. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  3. Smitten: Stigende trend for første gang på fire måneder

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Smittealarm på nytt cruiseskip

  6. Eg er i Sivilforsvaret. Eg håpar Noreg aldri treng hjelpa mi i ei krise.