Forvekslet diabetes med ME

En 15 år gammel jente fikk diagnosen ME på Haukeland universitetssykehus. Det viste seg at hun hadde diabetes.

Publisert Publisert

LAGT INN: Jenten var innlagt på Barneklinikken flere ganger før legene fant den riktige diagnosen. Foto: HELGE HANSEN

  1. Leserne mener

Nå får Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus kritikk fra Fylkeslegen i Hordaland. De mener jenten ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Sykehuset oppdaget ikke at hun hadde tydelige symptomer på diabetes da hun var innlagt i 2016.

Jenten gikk rundt med diagnosen ME i flere måneder før det ble oppdaget at hun hadde diabetes – også kjent som sukkersyke.

Mistanke om ME

«Måling av blodsukker og urinstrimmeltest for å se etter sukker i urinen er raske og enkle tester som kan gi viktig informasjon», skriver Fylkeslegen i en pressemelding.

Jenten kom til Haukeland fordi hun over lengre tid hadde kjent seg trøtt og svimmel.

Hun ble grundig undersøkt på Barneklinikken uten at legene fant ut hva som feilte henne. På dette tidspunktet hadde jenten normalt blodsukker.

De fikk dermed mistanke om at hun hadde kronisk utmattingssyndrom (ME). dermed ble hun lagt inn til nye undersøkelser.

Les også

Under to av ti utredet for ME hadde ME

Var veldig tørst

Denne gangen fortalte jenten at hun var tørstere og måtte tisse oftere enn ellers. Men legene overså symptomene, som er typiske tegn på diabetes.

Fordi blodsukkeret hadde vært normalt i noen måneder før tok de heller ikke nye blod- eller urinprøver, slik at de kunne utelate diabetes.

Dermed fikk jenten diagnosen ME.

Først noen måneder senere oppdaget Barneklinikken at hun hadde diabetes. Da hadde 15-åringen tydelige symptomer på sykdommen.

Les også

Midt på natten ble kvinnen sendt hjem fra sykehuset. Hjerteblodprøvene ble ikke sjekket. Tre dager senere døde hun.

Gir ansvar til legen

Fylkeslegen har konkludert med at de interne rutinene var forsvarlige og i tråd med nasjonale retningslinjer. Ansvaret for feilen ble derfor lagt til overlegen som var ansvarlig for behandlingen.

– Da vi fikk saken fra Fylkeslegen i Hordaland, erkjente vi at hadde gjort en feil allerede før de hadde konkludert, sier Anders Alme, rådgivende overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland.

De har akseptert kritikken fra Fylkeslegen.

– Vi har gjort en feil og har beklaget overfor pasientens foreldre, sier Alme.

Fylkeslegen skriver at «Det kan være vanskelig å skille sykdommene fra hverandre i en tidlig fase, men det er viktig å være oppmerksom på typiske tegn på diabetes som tørste, tørr hud, økt tissing og vekttap.»

Publisert