Politiet: – Jente (17) ble tvunget til å selge sex på Lido-hjørnet

To rumenske jenter på 16 og 17 år ble oppdaget i prostitusjonsstrøket i Bergen. Politiet mener to menn må svare for grov menneskehandel.

Publisert: Publisert:

PÅ HJØRNET: Her på Lido-hjørnet i Bergen ble en 17 år gammel, rumensk jente utnyttet til sexsalg, mener politiet. Bildet er tatt torsdag kveld sist uke. BTs fotograf fikk da sex-tilbud fra flere tilsynelatende voksne kvinner. Foto: Odd E. Nerbø

Det er en halvtime før midnatt en oktoberlørdag i 2015. I Christian Michelsens gate i Bergen sentrum står en bil parkert. Politiet spaner på to rumenske menn i bilen og bestemmer seg for å sjekke.

I bilen er det ikke to, men tre rumenske menn. Det er også en 16 år gammel jente der.

Politiet tar hånd om jenten og får henne inn i barnevernet. Politiet mistenker at 16-åringen nettopp er fraktet til Bergen for å selge sex på gaten.

Les også

– Svært lenge siden vi så mindreårige på gaten

– Fikk dessverre gå en stund

Politiets Exit-gruppe i Bergen jobber med prostitusjons- og halliksaker. De siste årene har de hatt omfattende, skjult etterforskning av to saker om utnyttelse av barn til prostitusjon i Bergen.

16-åringen i bilen var nemlig ikke første eksempel på en ung jente i tilsynelatende helt feil miljø. En høstkveld året før ble en 17-årig jente, også hun rumensk, oppdaget av politiet på Lido-hjørnet i Bergen. Hun har senere fortalt at hun solgte sex.

– Jenten i bilen ble tatt hånd om etter cirka ett døgn i Norge. 17-åringen fikk dessverre gå en stund på gaten før vi fanget henne opp, sier politiadvokat Sylvia Myklebust, ansvarlig jurist for begge sakene.

– Styres av halliker

Etterforskningen har nylig endt med tiltale og forslag om tiltale mot to menn fra Romania, 23 og 47 år gamle. De anklages for grov menneskehandel, som kan gi opptil ti år i fengsel.

– Menn i Bergen må tenke over hvilke kvinner, og kanskje jenter, som står på Lido-hjørnet og i gatene rundt. De kan virke pågående. Men det betyr ikke at de er der frivillig, sier Myklebust.

Hun viser til konkurranse om kunder og at de har press på å tjene penger.

– Rumenske prostituerte generelt styres av halliker, og spesielt de mindreårige.

Les også

Dark Room: Ap-politiker siktet for grov menneskehandel

Forsvant

Saken med den 17 år gamle jenten holdt på å ende i ingenting. Både hun og den nå tiltalte 23-åringen forsvant fra landet. Politiet fant jenten igjen i England, og hun ble flydd til Norge for å vitne foran en dommer.

Også 23-åringen kom «til rette». For halvannet år siden ble han dømt for å ha reist ulovlig inn i Norge. Han kom aldri ut etter soningen. Politiet sto klar og pågrep ham på ny, nå siktet for menneskehandel av 17-åringen.

Spanet på storfamilie

Den siktede 47-åringen kom så å si tilfeldig inn i saken, idet han havnet midt oppi politiets spaning på en rumensk storfamilie i Bergen. To menn fra denne familien var i bilen hans da politiet oppdaget den 16 år gamle jenten.

Dagen etter ble mannen arrestert sammen med fire andre rumenere i en razzia mot en camping i Bergen. De fire andre er fra storfamilien som politiet hadde holdt under oppsikt. De er siktet for hallikvirksomhet.

Politiadvokat Myklebust vil ikke gå inn på hva de to tenåringsjentene har forklart. Generelt sier hun at ofre for menneskehandel «motvillig snakker om bakmennene sine».

– Det går igjen i alle disse sakene. Det er tidkrevende, vanskelige og kostbare etterforskninger.

Mødrene hadde sagt ok

Politiet har også snakket med de rumenske jentenes mødre.

– De hadde godkjent at døtrene dro til utlandet med personer utenfor familien, sier Myklebust.

Fagleder Linda Ervik i Exit sier kulturforskjeller spiller inn. Generelt, påpeker hun, regner rumenske jenter seg som voksne fra de er 13–14 år gamle.

– De kan godt ha barn selv om de er så unge. Av pengebehov underkaster de seg da gjerne en hallik. De skal kanskje tjene inn penger både til familien og babyen sin, og de ser ikke gjerne på seg selv som ofre.

– Uskyldig

47-åringen nekter straffskyld, ifølge forsvarsadvokat Kim Villanger.

– Hva han har sagt om transport til Bergen og andre faktiske forhold, går jeg ikke inn på. Han er veldig tydelig på at han er uskyldig, sier Villanger, som mener politiet har brukt kritikkverdig lang tid på saken.

23-åringen forsvares av advokat Fredrik Schøne Brodwall. Han ønsker ikke å si noe om saken.

Publisert: