Stor vannlekkasje i Mariakirken

– Dette er en katastrofe, sier kirkebyggsjefen.

Publisert Publisert

STORE VANNMENGDER: Seksten brannmenn arbeidet med å redusere skadene. Foto: Bård Bøe

  1. Leserne mener

Like etter klokken 07 fredag morgen ble sprinkleranlegget i annen etasje på Mariakirken utløst.

Store mengder vann rant utover gulvet, igjennom taket og ned i selve kirkerommet.

– Skal ikke skje

Vannet har rent over en rekke verdifulle malerier og kirkeskipet som henger i taket av kirken.

– Dette er en katastrofe. Det er et helt spesielt bygg med spesielle verdier. Slikt som dette skal ikke skje, sier kirkebyggsjef Arne Tveit.

Mariakirken var under oppussing i årevis. Den åpnet i ny drakt i 2015, etter å ha blitt rustet opp for 130 millioner kroner.

REDDET: Denne minnetavlen er flere hundre år gammel. Brannmannskaper har tatt den ned fra veggen der vannet rant. Foto: Bård Bøe

Tørket vann

Seksten brannmenn har arbeidet med å stoppe vannet og tørke det opp så fort som mulig.

– Vi tror ikke det er gjort uopprettelig skade på kunsten, men det er for tidlig å si hvilke skader vannet har gjort, sier Tveit.

Mariakirken har en helt spesiell betydning i Bergen. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet, og er Bergens eldste bevarte bygning.

BERGINGSARBEID: Brannmannskapene har hengt plast over bilder for å unngå vannskader. Foto: Bård Bøe

Restaurerte kunst i fem år

I vel fem år jobbet fire malerikonservatorer med på å restaurere kunsten i kirken. Der henger blant annet 23 store malerier og minnetavler, en prekestol og et alterskap fra middelalderen.

I morgentimene fredag rant det vann over en rekke av disse uerstattelige gjenstandene. Eksperter på kunst kobles nå inn for å se hvordan maleriene best kan behandles for fuktighet.

– Det er spesielle gjenstander her inne, så vi må gjøre dette skikkelig, sier Tveit.

En konservator fra Universitetet i Bergen arbeidet fredag med å ta vare på det klissvåte kirkeskipet, som er et av Norges eldste.

Mandag kommer en konservator fra Stavanger for å undersøke bildene.

SKIP: Dette er et såkalt votivskip, som er et symbol som henger i kirken. – Dette skipet var klissvått, sier kirkebyggsjef Arne Tveit. Foto: Bård Bøe

Mye vann rant ut

– Det har vært noe varme der borte, men ikke flammer. Mest sannsynlig er det damp som har utløst anlegget, sier vaktkommandør Ronald Drotningsvik ved 110-sentralen.

Det er ikke meldt om skader på selve bygget.

– Vi vet ikke hva som er skadet av inventar, men et slikt sprinkleranlegg pøser ut mye vann når det først er i gang, sier Drotningsvik.

Innsatsleder for brann, Frank Åstveit, forteller at det var svært varmt i det tekniske rommet da røykdykkerne kom frem.

– Når to brannalarmer og ett av sprinkleranleggene går, er det helt reelt at det kan være fare for brann, sier innsatslederen.

Ved 09.30-tiden fredag avsluttet brannvesenet sitt arbeid.

– Det var mye vann da vi kom. Vi tok ned de bildene som var mest eksponert for vannet, og som vi klarte å håndtere, sier Åstveit.

SJEKKET: Organist Karstein Askeland var raskt på plass i kirken for å inspisere om orgelet hadde fått fuktskader. – Det ser greit ut, det jeg har sett til nå, sier han. Foto: Bård Bøe

Harald Ibenholt er leder for konserveringsseksjonen hos Riksantikvaren.

Han sier det er svært viktig å få inn en konservator så raskt som mulig for å begrense skadene, og at det som skjer i løpet av de to første døgnene er avgjørende.

– Ikke uopprettelig

– Sånn sett er dette i gode hender. Noen kunstgjenstander har fått fuktskader, men dette er mulig å håndtere. Sannsynligvis er ikke dette uopprettelig, sier Ibenholt.

Han karakteriserer Mariakirken som en av våre aller mest innholdsrike kirker når det gjelder kirkekunst, med unike gjenstander som i seg selv er uerstattelige. Derfor er det som har skjedd ekstra bekymringsfullt.

– Altertavlen er fra middelalderen, prekestolen er barokk, og det er store malerier. Dette er veldig store verdier som ikke kan anslås i kroner og øre, slår han fast.

OPPUSSET: Slik så kirkerommet ut etter oppussingen. Foto: Leif Gullstein (arkiv)

– Et mareritt

Fungerende sokneprest Hildegunn Katarina Isaksen dro rett til Mariakirken da hun fikk høre hva som hadde skjedd.

– Det er jo marerittet vårt at noe skal skje med Mariakirken. Det har kommet mennesker her i 900 år med håp, bønner og sorg. Det er en skatt, sier Isaksen.

Gudstjenestene søndag blir avlyst. Det er ikke planlagt bryllup og dåp denne helgen.

– Askegudstjenesten onsdag klokken 18.00 vil bli flyttet til Domkirken, og gudstjenestene neste helg vil også bli avlyst, sier soknepresten.

DRO RETT TIL KIRKEN: – Marerittet er at noe skal skje med Mariakirken, sier fungerende sokneprest Hildegunn Katarina Isaksen. Foto: Bård Bøe

– Viktig at vi lærer

Kirkebyggsjefen sier de sannsynligvis må ta opp gulvet, men at dette ikke er avklart ennå.

Han bekrefter at de har vært i kontakt med forsikringsselskapet, og at han regner med at spesialforsikringen dekker utgifter og skader.

– Det viktige nå er at vi lærer av dette, og finner feilen, sier Tveit.

Under restaureringen av Mariakirken ble det brukt 18 millioner på å pusse opp kirkekunsten.

– Dette er uerstattelige verdier som er en del av historien vår. Mister vi dem, får vi dem ikke tilbake, sier kirkebyggsjefen.

Publisert