Kjemper for milliarder i Blomsterdalen

Stadig flere sier nei til stort boligprosjekt i Blomsterdalen. Nå skal saken avgjøres av kommunalminister Monica Mæland (H), som støttet prosjektet da hun var byrådsleder i Bergen.

VIL BYGGE: Her på Ådland i Ytrebygda vil prosjektdirektør Thorbjørn Haug og Bybo AS bygge nullutslippsboliger i samarbeid med forskningsstiftelser. Fremdeles venter de på klarsignal fra staten, snart ti år etter de startet prosessen.
  • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

I mer enn ti år har utbyggere i Bybo As arbeidet for over 700 boliger på Ådland i Ytrebygda. De har gått sammen med flere forskningssentre for å bygge såkalte «nullutslippsboliger». Dette skal være bygninger med lavt energibehov og som også produserer egen energi

Forsøksprosjektet «Zero Village Bergen» har fått støtte fra Bergen kommune fra starten av, men møtt motbør hos Fylkesmannen. Motviljen handler om to ting.

Fylkesmannen mener nullutslippsboligene ligger så langt fra god kollektivdekning at de vil bli bilbaserte. I tillegg ligger boligene så nær Flesland at de vil bryte retningslinjene for støy.

PLANENE: I 2011 vedtok bystyrepolitikerne at det skulle bygges lavutslippsboliger på Ådland i Ytrebygda. Åtte år seinere venter utbyggerne fremdeles på tillatelse til å starte byggingen.

Venter på Mæland

Nå ligger saken hos Kommunaldepartementet og statsråd Monica Mæland (H). Hun er ikke ukjent med byggeprosjektet i sør.

– Hun er den som godkjente dette prosjektet som byrådsleder i Bergen i 2010, sier prosjektdirektør Thorbjørn Haug i Bybo AS.

I januar planlegger han å møte flere stortingspolitikere for å kjempe for selskapets prosjekt. Mye står på spill for Haug og Bybo. Allerede har de brukt titalls millioner kroner på prosjektet. I tillegg kommer midlene fra forskningssentrene som har vært involvert.

Totalt består byggeprosjektet av mellom 600 og 750 boliger. Byggekostnadene kan anslås til over to milliarder. Tenker man salgssummer, kommer man enda lenger opp i milliardklassen.

Flere mot seg

I kampen for å overbevise Mæland får imidlertid Bybo og Haug stadig flere motstandere. Fra før av har Fylkesmannen i Hordaland fremmet innsigelse mot prosjektet. I desember flagget Miljødirektoratet sin støtte til Fylkesmannen.

Like før jul sendte så Klima- og miljødepartementet sitt innspill til kollegene i Kommunaldepartementet. Her skriver de at Fylkesmannens innvendinger er velbegrunnede, og Klimadepartementet mener selv at utbyggingen av disse boligfeltene strider mot de statlige retningslinjene for boligbygging, i tillegg til retningslinjene for støy.

Haug og Bybo er forundret over kritikken fra Klimadepartementet. Spesielt med tanke på at departementet selv godkjente byggeområdet for flere år siden. I 2013 høstet nemlig daværende statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) applaus på et debattmøte på Litteraturhuset i Bergen etter følgende uttalelse:

– Vi kommer til å gi tillatelse til utbyggingen på Ådland.

SA JA: Statsråd Monica Mæland og Bergen kommune støttet prosjektet i 2014. Nå skal byggeprosjektet avgjøres av henne i departementet.

Spennende prosjekt

Da hadde Solhjell hatt saken på sitt bord i lang tid, etter den første runden med innsigelser fra Fylkesmannen. SV-eren mente på sin side at dette var «et av Norges mest spennende lavenergiprosjekter».

– Når det er sagt, kan jeg godt forstå at fylkesmannen hadde innsigelser. Vi kommer derfor til å stille strenge krav til gode kollektivløsninger, sa Solhjell på Litteraturhuset.

Når planene til Bybo skulle behandles på nytt, mente Fylkesmannen at kravene ikke var godt nok ivaretatt, og fremmet en ny innsigelse mot boligprosjektet. Nå er saken sendt til regjeringen for enda en behandling, denne gang hos statsråd Mæland.

Har løsningene

Haug og Bybo mener de har imøtegått kravene. Prosjektdirektøren sier det er god kollektivdekning med busstopp til tomten, men påpeker at de er i dialog med Skyss om å øke denne.

– Frem til det kommer et kollektivtilbud de mener er godt nok har vi sagt oss villige til å inngå en privat avtale om shuttlebusser. Da vil tilbudet være mer enn godt nok.

Når det gjelder støyproblematikken sier han at dette er tilfredsstilt for 621 av de over 700 boligene.

– Dette har Sintef IKT samt Brekke & Strand Akustikk verifisert og levert rapporter på. Når vi starter detaljplanlegging av de enkelte boligene kan det bli enda flere godkjente.

FORSTÅR IKKE: Thorbjørn Haug mener Fylkesmannen og Klimadepartementet ikke forstår poenget og omfanget av pilotprosjektet deres.

– Bygger for fremtiden

Haug påpeker at deres byggeprosjekt har større målsettinger enn bare disse konkrete boligene, og reagerer på motstanden fra Fylkesmannen, Klimadepartementet og Miljødirektoratet.

– Det er påfallende at de ikke vektlegger samfunnsengasjementet dette prosjektet står for. Det vil kunne sette Norge i stand til å bygge klimanøytralt i fremtiden.

Publisert
  1. Stortinget
  2. Byutvikling
  3. Politikk
  4. Fylkesmannen i Hordaland
  5. Miljødirektoratet

Les mer om dette temaet

  1. Krangler om nullutslippsboliger

  2. Vil spare areal til mulig flyplassutvidelse

  3. Fortetning langs Bybanen for enhver pris?

  4. Trygve mister utsikt og tomteverdi når bystyret vedtar en ny plan

BT anbefaler

Familie på boligjakt: – Grensen vår har gått ned et par millioner

– Prisene her er jo ikke akkurat de laveste, og alt går langt over takst, sier Emilie Hetleøen.

LES SAKEN