Har det vært unormalt tørt i juli?

Bergen får sannsynligvis en tredel av normal nedbørsmengde i juli i år. Men tørkerekord blir det neppe.

Publisert:

– Den gjennomsnittlige nedbørsmengden i juli er 148 millimeter. Forrige gang det var så tørt var ved tusenårsskiftet. I juli 2000 falt det 41 millimeter nedbør, forteller Roar Inge Hansen, meteorolog ved StormGeo.

Hansen tror Bergen ender på mellom 40 og 50 millimeter denne måneden. Regnet som er meldt på slutten av måneden gjør at juli i år ikke engang blir blant de ti tørreste noensinne.

Den tørreste julimåneden i Bergen noensinne var i 1980, da falt det 17 millimeter nedbør.

Mer torden i varmt vær

På søndag og i neste uke er det meldt tordenbyger. De er kraftigere og oppstår oftere når temperaturen stiger opp mot tretti varmegrader.

– Varmen vi har nå fører til høyere luftfuktighet. Når det først regner, kan det minne om tropiske regnskyll, med intens nedbør og torden, seier Hansen.

Flommen i Utvik og Breim i 2017 var et eksempel på det.

– Det skal lite til for at det kommer tordenbyger i varmt vær. Det kan oppstå på svært kort tid, med store lokale forskjeller, og kan være umulig å varsle. seier Hansen.

Les også

Rekordsommer? Ikke i kraftmagasinene.

Trolig ikke på grunn av global oppvarming

Tørken er ifølge Hansen ikke en konsekvens av global oppvarming.

– Hovedårsaken til tørken er et høytrykk som ligger over oss. Det har skubbet lavtrykket lavere sør og nord enn det vanligvis gjør, sier meteorologen.

I FJOR REGNET DET MYE: Det var knyttet stor spenning til om fjorårets sommer kunne bli den våteste i Bergen noensinne. Det ble det ikke, men det manglet bare 32,1 millimeter på rekorden fra 1964. Foto: EIRIK BREKKE

Les også

Nå koster strømmen mer enn den kostet under sprengkulden i februar

De gamle målenhetene er til å stole på

Den tørreste sommeren (juni,juli, august) som er målt i Bergen var i 1913 med 180 millimeter. De gamle målingene ble gjort med nedbørsboks, som målte like nøyaktig som moderne måleinstrument, forteller Hansen.

Det er ikke lenge siden den våteste julimåneden i vestlandshovedstaden de siste 30 årene. I 2016 ble det målt 268,6 millimeter nedbør.

INGEN REKORD I ÅR: Den tørreste julimåneden i Bergen noensinne var i 1980, da falt det 17 millimeter nedbør. Foto: Bjørn Erik Larsen

Les også

Fredag kan Bergen få den varmeste sommerdagen noensinne

Normaltemperaturen i juli mellom 1963 og 1990 var 14,3 grader. På 30 år har middeltemperaturen økt med en og en halv varmegrad i Bergen, forteller meteorologen.

– «Manns minne» strekker seg ikke langt når det kommer til vær. Den absolutt varmeste juli som har blitt målt i byen var i 2014, seier meteorologen.

Fredag 27. juli er det meldt 34 varmegrader i Bergen, noe som vil knuse den gamle rekorden på 31,8 varmegrader.

Hansen syntes den høye makstemperaturen på Sør- og Østlandet er det mest fascinerende med været denne sommeren. Oslo får sannsynligvis sin varmeste juli siden 1901.

– På samtlige dager, unntatt en, har Oslo krøpet over 25 grader på gradestokken i juli 2018, sier Hansen.

Publisert: