Jobber på spreng for å berge ferge ved Varaldsøy

Norled-fergen MF «Hordaland» gikk på grunn. Passasjerer og biler tatt på land.

Norled-fergen MF «Hordaland» fikk torsdag problemer i Kvinnheradsfjorden.

– Fergen tar inn vann. Alle passasjerer er evakuert, og mannskapet jobber med å lense båten, sier operasjonsleder Hans-Eirik Thue ved Vest politidistrikt.

Det er uklart hva som har ført til at fergen tar inn vann, men Norled tror at den har grunnstøtt.

– Det virker sannsynlig at den har gått på grunn, men hvorfor den skulle ha gjort det vet vi ikke, sier Inge André Utåker, regionsjef for ferger i Norled.

Like etter klokken 12.30 opplyser Norled at hullet er lokalisert og tettet igjen av dykkere.

– Det er noen flenger i bunnen som er to til tre meter lange og cirka fem centimeter brede. Dykkerne har tettet dem fra utsiden. Når det slutter å renne inn vann, vil pumpene klare å tømme ut alt vannet fra båten, sier Utåker på telefon klokken 12.45.

PUMPER: Mannskapet forsøker å tømme fergen for vann. 2211-TIPSER

– Flyter stabilt

Mannskap og nødetater har jobbet på spreng for å hindre båten i å synke. Det var lenge fare for at båten ville gå til bunns ved kaien.

– Det kan være fare for at den synker dersom de ikke får tettet hullet. De har seks pumper om bord nå, sa Hans-Eirik Thue i politiet like før klokken 12.

– Det er mulig den har vært i bunnen, for det er ikke så dypt der. Men nå som vi har fått ut en del vann, flyter den stabilt, sier Utåker.

RUTEN: Sporingsdata fra Marinetraffic viser at fergen kjørte betydelig nærmere land i morges, enn den har gjort tidligere. Skjermdump (Marinetraffic.com)

Etter at fergen er tømt for vann, skal de undersøke om den er i god nok stand til å bli tauet til Halsnøy dokk for reparasjon. Sjøfartsdirektoratet er også på vei for å vurdere skadeomfanget.

Den andre fergen på sambandet Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes går som normalt, men anløpet til Varaldsøy er innstilt.

– Reservebåten er underveis. Når MF «Hordaland» er tauet, vil vi være tilbake i normal drift igjen, sier Utåker.

19 personer om bord

Det var 19 personer om bord i fergen, deriblant 13 passasjerer som ble evakuert. Passasjerene fikk beskjed om å ta på seg livvester da fergen begynte å ta inn vann, ifølge Norled. Ingen personer ble skadet.

Bilene er tatt på land etter at fergen la til kai på Varaldsøy.

Hovedredningssentralen fikk melding klokken 08.08.

– Fergen var i trafikk da den begynte å ta inn vann. Den gikk deretter til kai ved Varaldsøy. Nå tar fergen inn mer vann enn den klarer å få unna selv, så vi har sendt pumper med båt og redningshelikopter, sier Edvard Middelthon ved hovedredningssentralen ved 9.10-tiden.

TAR INN VANN: MF «Hordaland» ligger nå til kai ved Varaldsøy. 2211-TIPSER