Vil gi gratis Skysskort til studenter som melder flytting til Bergen

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for både studentene og kommunen, sier bystyrerepresentant Anine Frølich (H).

Publisert: Publisert:

GRATIS SKYSS: Høyre vil gå i Kristiansands fotspor og gi studenter som folkeregistrerer seg i byen ett år gratis kollektiv transport. – I dag koster ett årskort på Skyss i underkant 6000 kroner, mens innbyggertilskuddet ligger på 23.000 kroner. Her har kommunen mye å hente, sier Anine Frølich (H). Foto: Tor Høvik

– Mange studenter bor i Bergen i årevis, uten å være folkeregistret her. De bruker kommunale tjenester på lik linje med andre innbyggere, mens hjemkommunen får innbyggertilskuddet.

Det sier student og bystyrerepresentant for Høyre, Anine Frølich (24).

Innbyggertilskudd er statlige overføringer til kommuner basert på folkeregistret. I dag er tilskuddet på rundt 23.000 kroner per innbygger i året.

En gulrot

– Det er ideelt at flere studenter folkeregistrerer seg i Bergen. Som et insentiv til dette, ønsker vi å tilby gratis månedskort i ett studieår til studenter som melder flytting, sier Frølich.

Hun understreker at det også vil være naturlig å vurdere andre insentiver, for studenter som ikke bruker buss eller bybane.

– Det viktigste er at flere studenter folkeregistrer seg i Bergen. Da kan dette være en gulrot.

Les også

Lenge til Bergen får 300.000 innbyggere

Frister studentene

På et lite bord utenfor Bella Paris i Nygårdsgaten sitter film- og TV-studentene Frederick Mohn (24), Joachim Bart (25), Viktor Fylling (25) og Mads Neset (20) og feirer at siste eksamen før sommerferien er levert.

TILFLYTTERE: Viktor Fylling (25) fra Moss, Mads Neset (20) fra Stord, Joachim Bart (25) fra Oslo og Frederick Mohn (24) fra Trondheim er aller studenter i Bergen uten å være folkeregistrert her. De mener tilbudet hadde gitt gode grunner til å melde flytting. Foto: Rune Sævig

De syns Høyres forslag er godt.

– Jeg hadde helt klart spart penger på det. Månedskortprisene til Skyss er høye, så jeg hadde gjort det, sier Bart.

Han er folkeregistrert i Oslo, men har bodd i Bergen i to år.

– Jeg tenker at dersom jeg skal tilbake til Trondheim etter studiene, hadde det vært greit å ha kunne stemt ved lokalvalgene. Likevel er det ikke utenkelig at jeg ville vurdert det, sier Mohn.

Les også

Strilene kan juble for mye billigere buss

Ikke for hordalendinger

Forslaget til Høyre gjelder kun studenter som i dag er folkeregistrert i kommuner utenfor Hordaland, for å unngå at omegnskommunene til Bergen taper store inntekter.

Student Mads Neset er bosatt i Bergen, men folkeregistrert i Stord, ville derfor ikke kunne benyttet seg av tilbudet.

– Det er klart det kjennes litt urettferdig, sier han.

FEIRET EKSAMEN: Studentene Frederick Mohn, Joachim Bart, Viktor Fyllingog Mads Neset kunne ville alle vurdert flytting. – Nå har vi sommerferie, men stort sett bor vi i Bergen hele året. Foto: Rune Sævig

Les også

Om 15 år skulle me vera 600.000 hordalendingar. Det vert me ikkje.

En klar nettogevinst

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) stiller seg positiv til forslaget, og sier at kommunen allerede er i gang med å utarbeide et forslag.

– Dette er et interessant forslag, som jeg allerede i midten av mai diskuterte i møte med studentenes kontaktutvalg, sier byrådslederen.

– Dersom flere studenter folkeregistrerer seg i Bergen, ville kommunens nettogevinst vært stor selv om vi spanderte ett år gratis Skyss-kort. Studentrepresentantene ba oss også se på alternative løsninger og foreslo blant annet et kulturkort, sier Schjelderup.

Tjente 20 millioner

En kommune som i dag har slikt tilbud, er Kristiansand, som i dag har nærmere 8500 studenter på Campus Kristiansand tilknyttet Universitetet i Agder.

I fjor sommer vedtok kommunestyret at fulltidsstudenter som meldte flytting skulle få gratis busskort i ett studieår.

1930 studenter benyttet seg av tilbudet og Telemarksforskning beregnet at kommunen – som følge av økt innbyggertilskuddet gjennom studentkampanjen – tjente 20,3 millioner kroner i 2018.

Viderefører prosjektet

– Vi vet selvsagt ikke hvor lenge studentene forblir bosatt i Kristiansand, men kommunestyret har valgt å videreføre prosjektet, sier ordfører i Kristiansand Harald Furre (H).

370 av studentene som meldte flytting, meldte flytting fra omliggende Agder-kommuner.

– Det vakte noen reaksjoner fra ordførere i omegnskommunene, men utenom det har kampanjen absolutt hatt den virkningen vi ønsket, sier Furre.

Publisert: