Kommunen kan kuppe p-anlegg i Rothaugen

Automatkongen Bjørn Hanevik er blant investorene i et planlagt parkeringsanlegg under Rothaugen. Men nå vurderer kommunen å bygge selv.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

320 parkeringsplasser over seks plan. Det vil firmaet Rothauggarasjen AS bygge i fjellet under Rothaugen skole i Sandviken. Bak firmaet står tre investorer, deriblant Bjørn Hanevik, som er kjent for å ha blitt rik på spilleautomater. Med seg har han eiendomsinvestorene Jan Olav Jørgensen og Rune Svendsen.

— Vi er tre eiere med hver sin andel i selskapet, er alt Hanevik vil si på telefon fra golfbanen.

Kan bli offentlig

Ivar Ådlandsvik, konsernsjef i Tertnes-gruppen, er ansvarlig for prosjekteringen av anlegget. Han forteller at de begynner å bli utålmodige.

— Søknaden om rammetillatelse har ligget på bordet hos kommunen siden november i fjor. Nå synes vi det har tatt litt vel lang tid, sier han.

Byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen, forteller at hun er positiv til å bygge et parkeringsanlegg i Rothaugen, men at hun ikke er sikker på om det er en oppgave for et privat firma.

— Jeg har bedt våre jurister vurdere om dette er noe som må ut på anbud. Dessuten er det en mulighet for at kommunen selv skal bygge. Det er jo offentlig grunn, sier hun.

Det er Ådlandsvik uenig i.

— I forbindelse med Klostergarasjen sa kommunen at rettigheter i fjellet bare strekker seg rundt to meter. Vi er åtte meter fra Rothaugen skole, og mener derfor at vi har like mye rettigheter i det fjellet som kommunen har, sier han.

Irritert på kommunen

Investorene er uansett nødt til å få tillatelse til å lage innkjørsel på kommunal grunn. Ådlandsvik er skuffet over Iversen, men tilbyr nå å gå i kompaniskap.

— Vi har vært litt irritert. Tidligere har hun sagt at det ikke er aktuelt for kommunen å bygge. Nå har plutselig pipen fått en annen lyd. Men vi har sagt at vi er villige til å bygge sammen med kommunen, sier Ådlandsvik.

Opprinnelig ville de ha inn- og utkjørsel fra Sjøgaten, i forbindelse med den gamle togtunnelen som går fra Skuteviken til Slaktehustomten. Men tunnelen er gjort om til gang- og sykkelvei, og Vegkontoret satte derfor foten ned. Nå blir det inn- og utkjørsel fra Nye Sandviksveien..

— Da vil bilene komme inn på øverste plan. Vi vil få utgang for gående nede mot Slaktehustomten, sier Ådlandsvik.

Klims hule spares

Han medgir at denne løsningen kan føre til økt trafikk i Nye Sandviksveien. Plassene vil bli solgt til utbyggere og firmaer som trenger parkering til sine prosjekter. Blant annet har utbyggerne av Slaktehustomten et behov for 200 plasser, mens Kurt Oddekalv gjerne vil kjøpe 20 plasser til sitt boligprosjekt i Ludeboden.

Underjordiske aktiviteter under Rothaugen er ikke noe nytt. Holberg-klassikeren «Niels Klims underjordiske Rejse» fra 1742 skal ha funnet sted her, og det finnes et stort tilfluktsrom under skolen. Det planlagte parkeringshuset tar hensyn til begge disse historiske anleggene, forteller Ådlandsvik.

— Innkjørselen er lagt i god avstand til Niels Klims hule, og tilfluktsrommet vil heller ikke bli berørt, sier han.

Iversen sier at både Rothauggarasjen og det planlagte anlegget under Fjellsiden vil bli lagt frem for bystyret i løpet av høsten.

FRA KLIM TIL CLIO: Rothaugen har vært åsted for Niels Klims reise til underverden. Nå kan biler komme til å fylle fjellet, dersom utbyggerne får planene sine godkjente.
Publisert: