Ektepar ble skadet for <br/>livet etter soppmiddag

Et ektepar fra Mathopen spiste det de trodde var trygg sopp. Nå ligger de på Haukeland med ødelagte nyrer.

  • Ragnhild Hov
  • Berit Kvalheim

– Nyrene kommer ikke til å fungere igjen. De er ødelagt for alltid. Behandlingsmetodene består i regelmessig dialyse, eller transplantasjon av nye nyrer, sier seksjonsoverlege Einar Svarstad ved nyreseksjonen ved Haukeland universitetssykehus.

Ekteparet som er rammet var på soppsanking i Alvøen-skogen for halvannen uke side da de plukket noe som de trodde var matsoppen matriske.

Det ble laget suppe av soppen. I dagene etter ble begge gradvis dårligere og dårligere med forgiftningssymptomer som kvalme, oppkast og slapphet. Nå har begge ligget på medisinsk avdeling ved Haukeland universitetssykehus med nyresvikt i en uke, og er fullstendig avhengig av dialyse.

Bosspannet ga svar

Etter at ekteparet ble syke, gikk mistanken raskt i retning soppforgiftning. Familiens bosspann ble tømt, og innholdet gjennomgått. Der fant man rester av spiss giftslørsopp, en av de aller giftigste soppsortene i verden. Soppen er svært utbredt i Norge.

Ekteparets sønn og samboer spiste også av suppen. Sønnen fikk smerter i ryggen i nærheten av nyrene i dagene etterpå, samboeren hans merket ingen ting. Ingen syntes det var noe merkelig med smaken. De to spiste suppen mens den var nylaget, mens foreldrene spiste den dagen etter. Sønnen lurer på om det kan ha noe med saken å gjøre at giften har fått tid til å virke.

– Det er en interessant teori, som imidlertid ikke er kjent for denne type forgiftning, sier Svarstad.

Russisk rulett

Svarstad advarer på det sterkeste mot å plukke og spise sopp som man ikke er hundre prosent sikker på.

– Hovedbudskapet er at det finnes ingen sikre sopper, det finnes bare mennesker som er sikre på sopp. Å ta sjansen på en sopp som likner på en trygg sort, er som å spille russisk rulett, sier Svarstad.

– Det er rett og slett livsfarlig. Giftslørsoppen er lett å forveksle med matriske, men også med andre sopper. Det har hendt den er blitt forvekslet med kantarell, legger han til.

Den giftige slørsoppen finnes i to varianter i Norge, spiss og butt slørsopp. Begge er like giftige. Det finnes imidlertid mange flere giftige slørsopparter, og det er usikkert om disse vokser i Norge.

Den giftige slørsoppen var uvanlig på Vestlandet for noen tiår siden.

– Nå er den svært utbredt over hele landet, også på Vestlandet. Det som gjør den så farlig er nettopp at det er så fort gjort å forveksle den med andre soppsorter, sier Svarstad.

– Det skal dessuten svært små mengder til for å skape forgiftninger. En liten giftslørsopp som havner sammen med hundre ufarlige sopper, kan få dramatiske konsekvenser.

Har hatt dødsfall

Ubehandlet fører forgiftningen til døden. I Norge kjenner man til flere tilfeller av forgiftninger med denne sopptypen. For noen år siden ble en hel familie i Tønsberg rammet. Også ved Haukeland har man hatt tilfeller tidligere, blant annet et dødsfall i 1980.

Det er bare giftslørsopp som gir nyresvikt. Andre giftsopper gir andre skader og symptomer. I det tilfellet vi nå har med å gjøre hadde fire personer spist av suppen uten å merke noe spesielt.

Svarstad sier at ekteparets sønn og hans samboer må ha hatt utrolig flaks som unngikk å bli alvorlig syke.

FINNES OVERALT: Dette er soppen det forgiftede ekteparet trolig har spist. Den finnes overalt i Bergen. Lillebø, Jan M.