Evakuert fra stanken av døde rotter

Publisert Publisert
  • Det har luktet surt og råttent her lenge, sier Harald Krydsby (83). I går ble beboerne på Kveldssol aldershjem umiddelbart flyttet etter at et skadedyrfirma slo fast at stanken skyldes døde rotter.
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Beboerne sier de har kjent den grusomme lukten i to ukers tid, og med varmen de siste dagene er bomiljøet blitt helt uutholdelig.

— Jeg har kjent det godt på soverommet mitt i 2. etasje. Lukten har irritert meg, og jeg har sagt at jeg trodde det var døde rotter. Det er en søtlig, kvalmende lukt, og jeg har hatt brekninger av den flere ganger, sier Krydsby, som har bodd på aldershjemmet i tre måneder.

Sammen med de 19 andre beboerne ble han i går flyttet. De fleste fikk rom i trygdeboliger i et hus like i nærheten, noen få ble flyttet til andre aldershjem.

En påkjenning for beboerne

— For noen er nok denne flyttingen en påkjenning, men pleierne følger med og tar seg av dem der de er. De fleste ser at de bare er nødt til å flytte, for det er uholdbart å være her i denne lukten, sier Aud Svelund, styrer ved aldershjemmet.

Også de ansatte har vært plaget av stanken. Flere har klaget over hodepine og kvalme og enkelte har kastet opp. Noen er borte fra jobben på grunn av helseplagene. I forrige uke så en av de ansatte en stor, brun rotte like utenfor inngangspartiet, og flere har hørt krafsing flere steder i veggene i bygget. Det er i inngangspartiet at lukten har vært aller verst.

I går ble skadedyrbekjempingsfirmaet Cytox kalt inn, og de kunne raskt slå fast at lukten etter all sannsynlighet skyldes døde rotter. Da bestemte helse- og sosialsjef i Laksevåg bydel, Åge Clausen, at huset måtte stenge til Cytox har gjort jobben med å fjerne kilden til stanken. Det er usikkert hvor lang tid det vil ta. Først i dag går Cytox inn og gjør en fullstendig inspeksjon av huset. Deretter skal de lage en skikkelig rapport på problemet.

— På grunn av det fine været har vi kunnet lufte kraftig. Det hadde vi gjort før mannen fra Cytox kom. Derfor var det vanskelig for ham å finne frem til hvor problemet er, men når firmaet kommer igjen tirsdag, har alt vært lukket her hele natten, sier Svelund.

Plaget med rotter tidligere

Aldershjemmet hadde plager med rotter også i fjor vår. Bergen bygg og eiendom (BBE), som eier huset Håsteinsgaten 5, gjorde den gang utbedringer på huset, men nå er altså de plagsomme dyrene tilbake.

— I fjor lot vi beboere og ansatte være der under arbeidet fordi stanken ikke var like uutholdelig. Det var ikke så varmt da. Nå måtte vi flytte på grunn av helseplagene, og det viktigste er at boboerne har det bra der de er blitt flyttet, sier bydelsdirektør George Myhrvold.

83 år gamle Krydsby er ikke bekymret over å måtte flytte. Han føler seg trygg så lenge det han kaller et førsteklasses personale følger med.

— Jeg håper bare at vi blir kvitt dette problemet en gang for alle nå, og jeg går ut fra at det vil gå raskt. Mannen fra Cytox snakket om en seks dagers tid, sier Krydsby, som opprinnelig er fra Nordnes.

SYK AV ROTTESTANK: Harald Krydsby har bodd på aldershjemmet Kveldssol i tre måneder, og sier han har kjent en ubehagelig lukt helt siden han flyttet inn. - Men den er blitt mye verre de siste ti dagene. Jeg har hatt brekninger av stanken, sier 83-åringen.

Publisert

Les mer om dette temaet

SYK AV ROTTESTANK: Harald Krydsby har bodd på aldershjemmet Kveldssol i tre måneder, og sier han har kjent en ubehagelig lukt helt siden han flyttet inn. – Men den er blitt mye verre de siste ti dagene. Jeg har hatt brekninger av stanken, sier 83-åringen. Foto: FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN