– Voodoo-truet til å selge sex

Kvinnen i 20-årene skulle tvinges til prostitusjon i Bergen. Bakmennene hadde full kontroll på henne gjennom en voodooforbannelse.

Publisert Publisert
  • Liv Solli Okkenhaug
  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det mener i hvert fall politiet i Bergen. Til høsten går de til retten med den spesielle menneskehandelsaken.

Offeret i saken er en nigeriansk kvinne i 20-årene – det spesielle er truslene som politiet mener hun er utsatt for.

– Vi tror at voodoo er aktivt brukt overfor denne kvinnen for å tvinge henne til sex-salg, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som skal føre saken for politiet.

**Les også:

Les også

«Kan bli brukt som fripass»

«Kan bli brukt som fripass»**

– Første voodoosak i Bergen

Sammen med en 22 år gammel mann, også han nigerianer, ble kvinnen stoppet av tollere på Bergen lufthavn 29. januar i år.

– Jeg vet ikke hvilket land eller hvilken by jeg er i. Jeg er tvunget til å prostituere meg, fortalte kvinnen.

Nå mener politiet at den 22 år gamle mannen fulgte kvinnen til Bergen, på oppdrag fra bakmennene hennes. Ved å legge til rette for tvangsprostitusjon på denne måten, mener politiet at 22-åringen har gjort seg skyldig i menneskehandel.

Mannen er også tiltalt for å ha skaffet kvinnen flybillett og falskt pass.

Ifølge politiet starter historien langt fra Bergen – i kvinnens hjemland, Nigeria. Der skal hun ha drevet med tigging, før menneskehandlere i midten av januar i år fikk henne til å dra til Italia – trolig med løfter om et bedre liv og godt betalt arbeid. Som motytelse måtte kvinnen inngå en avtale om å tilbakebetale bakmennene 50.000 euro.

– Det vi har grunn til å tro, er at kvinnen fikk en voodooforbannelse over seg før hun ble sendt til Italia. Denne forbannelsen skulle så brukes til å true henne til sex-salg. Etter oppholdet i Italia ble den samme forbannelsen brukt for å tvinge henne videre til Bergen, sier Christoffersen.

Etter hva politiadvokaten kjenner til, er det første gang bergenspolitiet står overfor en menneskehandelsak med voodootrusler involvert.

Gjeldspakt

Christoffersen vil ikke gå i detalj om hva kvinnen faktisk har forklart, det vil han spare til rettssaken. Han forteller likevel hva som er det tradisjonelle mønsteret når menneskehandlere bruker voodoo:

– I en voodooseremoni inngås en slags pakt. Ofrene stadfester gjeldsavtalen ved å gi fra seg noe fra sin egen kropp. Det kan være negler, kjønnshår eller blod. Hvis pakten brytes, kan det få alvorlige konsekvenser for ofrene selv eller deres familie, sier Christoffersen.

Rettssaken mot 22-åringen som kom med kvinnen til Bergen, skal etter planen starte i slutten av oktober.

BT fikk i går kveld ikke tak i mannens forsvarer. Ifølge politiet erkjenner tiltalte ikke skyld etter tiltalen.

Publisert