Satser på overgrepsbarn

Regjeringen bevilger mellom to og tre millioner kroner og etablerer Norges første barnehus i Bergen.

Målet er å hindre at barna som er utsatt for vold og overgrep blir sendt som en pakke mellom politi, helsestasjoner og barnevern. I de nye barnehusene skal de få all hjelpen de trenger på ett sted.

I løpet av 2007 blir det første barnehuset åpnet i Bergen. Blir forsøket vellykket, skal hele landet få slikt tilbud.

Regjeringen mener de nye barnehusene både vil øke rettssikkerheten — fordi det blir lettere å få hjelp, samle bevis og generelt gjøre det mindre strevsomt for barna som trenger hjelp.

— I strafferettspleien har jeg sett at barn blir behandlet som en pakke, og dratt hit og dit. Nå skal vi samle barna i ett hus, så får heller fagfolkene dra dit, sier justisminister Knut Storberget (bildet). Det var han igår offentliggjorde nyheten på et fellesmøte for Ap-, SV og Sp-velgerne i Folkets Hus.

Bergen har mye av den kompetansen som skal til, mener Storberget. Han forteller at Island allerede har et slikt tilbud, og at svenskene er i ferd med å få det samme.

Ifølge justisministeren er pengene til prosjektet «friske» penger. Det betyr at for eksempel politiet i Bergen slipper å skjære ned på andre tiltak for å betale for det nye barnehuset.

Holm, Morten