Tror politihijab vil gi bedre integrering

Kvinnene som ønsker å bruke hijab i politiet er neppe tvunget til å bære det muslimske hodeplagget, mener Ap-politiker Abdelmajid Jerad.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Bergens-tunisieren har fått merkelappen «moderne muslim». Abdelmajid Jerad taler varmt for å reformere islam og hans norske kone bruker ikke skaut. Likevel forsvarer han muslimske kvinners rett til å bruke hijab som en del av politiuniformen.

— Noen mener at en del muslimske kvinner tvinges til å bruke hijab. Er det da bra å tillate det som en del av uniformer?

  • Jeg er motstander av tvang når det gjelder tro. Vi skal hjelpe kvinner til å selv å velge om de vil bruke hijab. Jeg tror ikke de kvinnene som vil inn i politiet tvinges til å bruke hijab. Tvert imot tror jeg de har et ønske om at de vil inn i det norske samfunnet, og da må vi gi dem anledning til det, sier bystyrepolitikeren som nylig foreslo norsk imamskole.

Tilpasning via respekt

Muslimer forholder seg svært ulikt til hijab og andre religiøse klesplagg. Jerad vokste opp med mor og søster som ikke brukte hijab. I Tunisia har det, i likhet med i Tyrkia, ikke vært lov for offentlig ansatte å bruke slør. Men i Norge mener han altså at det vil fremme integreringen.

— Det handler om respekt for folks tro. Om å kunne si: «Slik er jeg. Jeg bruker hijab, men er åpen for samhandling og aksepterer andres ståsted». Muslimer vil tilpasses det norske samfunnet gjennom å bli akseptert. Samtidig må vi respektere verdiene til majoritetsbefolkningen. Integrering må være en toveis prosess, sier Jerad.

Han mener den politiske agenda blir stadig mer preget av anti-islamisme og stereotypier.

— Islam fremstilles ofte som en religion som fremmer tvang. Vi trenger en opplysningskampanje om denne religionen og hva som egentlig står i Koranen. Det er også muslimenes skyld at det ikke har kommet ut nok informasjon. Vi har i for liten grad deltatt i den norske samfunnsdebatten og har manglet gode frontfigurer.

Vil invitere Ramadan

Selv har Ap-politikeren bodd i Norge siden begynnelsen av 90-tallet og er godt integrert. De siste årene har han merket en tendens til økt islamifisering blant Bergens muslimer.

  • Jeg blir av og til overrasket over at noen tror man må gå med langt skjegg og lange skjorter eller hijab for å vise at man er en god muslim. Jeg tror det har sammenheng med at vi har fått flere «transittmuslimer», folk som ikke har planer om å slå seg ned her, men bare venter på at de kan vende tilbake til hjemlandet. Vi bør bli mer åpne for å reformere islam slik at det blir lettere for muslimer å integrere seg, og bli en del av nåtiden.

Jerad mener muslimer i Norge må erkjenne at de er en del av dette landet, at kvinner i miniskjørt ikke er horer og at det er mange måter å være en god muslim på. I likhet med den sveitsiske filosofen og islamreformatoren Tariq Ramadan vil han fremme en europeisk islam.

  • Ramadan er omstridt og jeg er ikke enig med alt han sier, men jeg synes han har mange gode innspill om tilpasning og om det å være en europeisk muslim. Islam er en religion som kan omstilles i takt med samfunnsutviklingen, men man har stengt døren for omstilling, sier Abdelmajid Jerad, som har lyst til å invitere Ramadan til Bergen. For eksempel til et møte med både kirkefolk, politikere og andre engasjerte.
  • Gjennom en åpen dialog kan vi trekke inn krefter som kan belyse andre sider ved islam enn de stereotypene som hagler mot oss.
Publisert: