Familie og venner tok farvel med Karoline Aadland

– Det ble tydelig veldig tidlig at Karoline var nysgjerrig på livet.

Publisert Publisert

SÆLEN KIRKE: Torsdag samlet familie og venner seg for å minnes Karoline Aadland. – Jeg har mistet min bestevenn, sa ektemann John Zatta. Foto: ØRJAN DEISZ

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forrettende prest, Ketil Nødtvedt, fortalte om Karoline Aadland på vegne av hennes foreldre.

– Karoline ble tatt med overalt, hun likte det. Hun var et sosialt vesen. Hun var aktiv og sosial, uten at hun ville være midtpunkt, og hun inkluderte de andre, sa Nødtvedt.

– Verden trenger flere som Karoline

Også ektemannen John Zatta talte under minnestunden.

– Jeg tror jeg blir sterkere, men denne følelsen jeg har nå er som en kniv som stikker i hjertet mitt. Hun ønsket det bedre for alle andre. Hennes familie, min familie, hennes venner, som også har blitt mine venner, vil savne denne herlige kvinnen. Jeg har mistet min bestevenn, det er vanskelig å komme over dette, sa ektemannen.

– Karoline ble tatt fra oss brutalt og altfor tidlig. Vi står igjen med et tomrom som ikke lar seg fylle, sa faren hennes, Knut Aadland.

Han takket for omsorgen familien har opplevd i ukene etter at 28-åringen døde i flystyrten for to uker siden.

SAMLET SEG: Familie og venner samlet seg i sorgen før minnestuden for Karoline Aadland. Foto: Ørjan Deisz

– Irriterende positiv

– Minneboken etter Karoline er vakker og full av positive minner. Mange vil si hun var irriterende positiv.

– Karoline var et godhjertet og begavet menneske. Hun utrettet mye i sitt altfor korte liv, det skal vi være utrolig takknemlige for. Verden trenger flere som Karoline, sa faren under minnestunden.

Både Tor Endresen og Rune Larsen sang under minnestunden.

– Det er situasjoner i livet vi verken kan eller vil forstå. Dette er en slik situasjon, sa Rune Larsen, før han sang «Ikke en spurv i jorden».

Jobbet for Røde Kors

Aadland var på jobb for Røde Kors da flyet styrtet.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors, talte også under minnegudstjenesten.

– Vi står sammen i denne sorgen, og tapet av Karoline er veldig stort. Hun var et ressurssterkt menneske som bød på sine ressurser. Hun fant fort sin plass i Røde Kors-familien.

– Karoline hadde alltid tid til andre og viste alltid omsorg. Som person tok ikke Karoline så stor plass, men hennes personlighet fylte ethvert rom hun var i, sa Apeland under minnestunden.

Døde i flystyrt

Søndag 10. mars styrtet flyet med 157 personer om bord utenfor Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Karoline Aadland reiste fra Oslo lørdag og skulle til Nairobi via Addis Abeba.

Etiopiske myndigheter har meddelt at det vil gå mange måneder før det kan foreligge sikker identifikasjon av omkomne etter flystyrten 10. mars.

– Minnegudstjenesten vil derfor være det endelige farvel med Karoline Aadland, og den vil erstatte en begravelse eller bisettelse. I stedet for kiste og jordpåkastelse vil det være en lystenningsseremoni som markerer overgivelsen, sier Nødtvedt.

– Ekstremt fordomsfri

Aadland var ferdig med studiene ved Norges Handelshøyskole (NHH), og var økonomimedarbeider i internasjonal avdeling for Røde Kors. Hun har tidligere arbeidet både i Unicef og i Leger Uten Grenser.

Anne Karin Stensland var venninne av Aadland. Dagen etter ulykken fortalte hun BT at Aadland gjorde alt for andre, og lite for seg selv.

– Jeg tror at hvis jeg skulle sagt ett ord om henne, er det at hun var så ekstremt fordomsfri. Alle valgene hun tok var for å gjøre verden til et bedre sted. Jeg kunne se i øynene hennes at hun var en person som virkelig brydde seg, sa Stensland.

MINNET: Karoline Aadland ble minnet i Sælen kirke i Fyllingsdalen. Foto: Røde Kors

Oppretter minnestiftelse

Aadland opprettet stiftelsen SOMTO i 2016. SOMTO står for «Somesha Mtoto», som er swahili, og betyr «Utdann et barn».

Familien opplyser at SOMTO nå vil bli omdannet til en minnestiftelse for henne.

– Stiftelsen ble drevet av Karoline og har som formål å hjelpe underprivilegerte barn i Nairobi, Kenya med utdanning og livsopphold. Familien har besluttet å gjøre stiftelsen om en til en minnestiftelse for Karoline som skal videreføre og videreutvikle hennes livsverk. Arbeidet med å bygge opp stiftelsen og legge grunnlaget for drift og vekst er i full gang, har Bjørn Richard Johansen, talsmann for familien, tidligere sagt til BT.

Publisert