Torsdag blir det tøffe forhold i fjellet

Snøfokk, stor snøskredfare, dårlig vær og mye vind kan skape problemer på fjellovergangene torsdag.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

I dag, onsdag, er det bygevær, skiftende skydekke, snøbyger over 300 til 500 meter og vinden på kysten blåste opp mot frisk bris fra sør.

– Det er likt for Sogn og Fjordane og Hordaland. På ettermiddagen blir det kanskje sørvestlig liten kuling ved Stad, sier vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Et lavtrykk som onsdag ligger vest for Irland, kommer torsdag inn i Nordsjøen. Fra torsdag morgen kommer det vindøkning fra sørøst.

– Det gir liten eller stiv kuling i utsatte områder, som er fjell og fjord. Det blir også litt regn som øker utover ettermiddagen. Torsdag kveld stiger snøgrensen fra 200-500 meter opp mot 800-1000 meter, sier Thaule.

Stor snøskredfare

På grunn av værskiftet blir farevarselet for snøskred oppjustert fra gult onsdag til rødt torsdag for Hardanger og Voss.

Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, opplyser varsom.no ved 14-tiden onsdag ettermiddag.

Luften blir mildere og det kommer regn oppå snøen. Torsdag kveld minker vinden.

– Snøfokk i fjellet vil sannsynligvis gjøre det utfordrende å kjøre over fjellet torsdag. Det er så mye vind og snøen flytter på seg. Det blir nok mer på fjellovergangene i Hordaland enn i Sogn og Fjordane, slår meteorologen fast.

– Har du noe råd til de som skal ut å kjøre?

– Det er å holde seg oppdatert på varsel og følge med på varsom.no, veimeldinger og værvarselet. Vær skodd for vinterveier, sier Thaule.

Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

12 grader fredag

Det blir mest nedbør fra torsdag og frem til fredag morgen. Da blir det fremdeles regn, men mildt. De varme luftmassene som kommer sørfra gjør at Bergen kan få opp til 12 grader fredag.

Er du derimot på jakt etter minusgrader, må du ganske høyt til fjells. Kjøreforholdene blir trolig atskillig bedre enn dagen før.

– I helgen blir det langt mindre nedbør. Det blir samme vindretningen, men mindre vind. Frisk bris i fjellområdene. På kysten kan det bli opp mot liten kuling.

– Blir det snø?

– I neste uke blir temperaturene lavere, og da kan det bli snø i fjellet fra mandag fra 300 til 500 meters høyde, sier meteorologen.

Publisert