Kutter farlig vaksine til barn

Vaksinen Pandemrix som ble gitt til 600 000 barn og unge i Norge under svineinfluensaepidemien skal ikke lenges brukes på barn.

KØER: For å ta influensavaksine
  • Berit Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Det anbefaler Den europeiske vitenskapelige legemiddelkomiteen (CHMP) etter at å ha gransket konsekvensene av massevaksineringen vinteren 2009/2010. I Norge er det meldt om 24 tilfeller av narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, 19 tilfeller hos barn i alderen fire til 19 år og fem hos voksne.

Fant sammenheng

Europeiske helsemyndigheter har etter grundig gransking konkludert med at det trolig er en forbindelse mellom Pandemrix og utvikling av narkolepsi for personer under 20 år.

Tall både fra Norge, Finland og Sverige underbygger dette, viser en fersk rapport. Alle de tre nordiske landene opplevde en flerdobling av den farlige søvnsykdommen hos barn i kjølvannet av massevaksineringen. Voksne ble ikke rammet på samme måte.

Helt nytt for oss

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet sier at de mange tilfellene av narkolepsi hos barn kom helt uventet på helsemyndighetene i alle land.

— Ingen hadde tenkt på at det fantes en sammenheng mellom vaksinen og narkolepsi. Dette var helt nytt og kom overraskende på alle, sier hun.

— Ville dere ha gjort ting annerledes om dere hadde hatt mistanke om en slik sammenheng?

— Det er et hypotetisk spørsmål. Det er alltid lett å være etterpåklok, men jeg tror vi ville vært atskillig mer forbeholdne med å anbefale vaksinen hvis vi hadde visst det vi vet nå, sier Nøkleby.

Hun understreker at Pandemrix-vaksinen ikke har vært i bruk i Norge siden våren 2010, og at det ikke blir aktuelt å bruke den igjen.

Kan komme flere

Omkring 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert i de hektiske ukene før jul for drøyt halvannet år siden. I etterkant ble det meldt om 1100 tilfeller av bivirkninger. Omkring 800 av dem viste seg å være milde og forbigående symptomer, mens 300 av tilfellene var av mer alvorlig karakter, som spontanaborter, nervelammelser, allergisjokk og narkolepsi. Det siste er en alvorlig, epilepsiliknende søvnforstyrrelse som ødelegger den normale vekslingen mellom søvn og våken tilstand og fører til at personen faller i søvn uten forvarsel. Det finnes ingen kjent helbreding av narkolepsi.

Folkehelseinstituttet ber fortsatt helsepersonell melde fra om mulig nye tilfeller av narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Personer som har fått skader vil ha krav på erstatning og blir bedt om å kontakte Norsk Pasientskadeerstatning.

Slo alarm

Finske myndigheter stanset vaksinering mot svineinfluensa høsten 2010 fordi flere barn enn vanlig ble rammet av narkolepsi etter å ha blitt vaksinert. 30 finske barn fikk diagnosen i løpet av kort tid. I Sverige ble det registrert 34 tilfeller av narkolepsi etter vaksinasjonsperioden. Studier i Finland og Sverige viser at barn og ungdom som fikk Pandemrix hadde seks til 13 ganger høyere risiko for å utvikle narkolepsi enn barn og ungdom som ikke fikk vaksinen. Foreløpige tall fra Norge viser samme tendens.

Flere studier

Pandemrix vil neppe bli tatt i bruk igjen ved eventuelle fremtidige utbrudd av svineinfluensa i Norge. Restlageret som ble igjen etter massevaksineringen er destruert. Den europeiske legemiddelkomiteen understreker at det fortsatt er nødvendig med mange studier før man har alle fakta på bordet. For eksempel skal man undersøke om genetiske faktorer og tidligere gjennomgåtte infeksjoner kan ha vært med på å dra opp antall narkolepsitilfeller blant barn i de nordiske landene.

Foreløpig går anbefalingen fra den europeiske legemiddelkomiteen ut på at ingen under 20 år blir vaksinert med Pandemrix, utenom i helt spesielle tilfeller. Unntakstilfellene dreier seg om barn og unge som har økt risiko for komplikasjoner hvis de smittes av svineinfluensa, og det ikke er mulig å skaffe til veie vanlig sesonginfluensavaksine.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. 23 rammet av narkolepsi etter influensavaksine

  2. Nå kommer influensabølgen

  3. Spontanaborter og allergisjokk

  4. - Svineinfluensa-faren ble overdrevet

BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN