— Det å ikke ha noen, påvirker hele livet. Det blir veldig tungt. Man mister også noe av den læringsprosessen som skjer når man er med venner, sier Ludvigsen.

Da hun gikk på ungdomsskolen, var hun svært syk i perioder. Hun er født med en form for kronisk mage- og tarmsykdom. Dette førte til at hun ofte var slapp og sliten. Sakte, men sikkert mistet hun deler av nettverket sitt. I åttende klasse spesielt, følte hun seg til tider ganske alene.

— Det gjør noe med selvtilliten. Jeg skulle ønske det hadde eksistert en vennegruppe da jeg følte det slik. Heldigvis ble jeg etter hvert med i noen organisasjoner. Det gjorde at jeg begynte å få venner igjen. Det er ikke alle som har den muligheten, forteller hun.

En sosial oppkvikker

Nylig startet hun en venneklubb på Facebook for ungdommer. Allerede eksisterer det en venneklubb for voksne i Bergen. Den har nesten 650 medlemmer, og har vært aktiv i flere år. Ludvigsen har allerede vært i kontakt med administratorene her for å få innspill.

— Jeg håper at ungdomsgruppen også kan vokse seg stor. Samtidig tenker jeg at hvis jeg bare klarer å hjelpe et par personer, så er jeg fornøyd, sier hun.

Hun understreker at gruppen ikke bare er for dem som føler seg ensomme, men også for dem som mangler venner med samme interesser - eller personer som bare har lyst til å utvide nettverket sitt. I dag har hun selv et godt nettverk rundt seg, både med venner hun fikk de siste årene på ungdomsskolen, i organisasjonene og på Nordahl Grieg videregående skole.

Noe for alle

— Liker ingen av vennene dine å gå på fjellet, kan man finne noen her å gå med i stedet. Jeg håper at det kan være mange ukentlige aktiviteter, slik at det er noe for alle, sier hun.

Hun har inntrykk av at mange ungdommer sliter med nettverket i dag.

— Depresjoner er veldig utbredt blant ungdommer. Mange sitter med PC-en, i stedet for å gå ut. Noen opplever mobbing. Det å vite at man har muligheten til å være med på ting, kan være en positiv oppkvikker. Det kan også være forebyggende, sier 16-åringen.

Hun er svært skolepolitisk engasjert, og er med i elevrådet ved skolen. Gjennom dette vervet håper hun å spre ordet om gruppen.

Venner gir motstandskraft

Mobbeforsker Mona Solberg ved Uni Research synes Ludvigsens initiativ er positivt.

— Vi vet at elever som har venner opplever mindre mobbing. Det gir motstandskraft. Det er heller ikke alle som passer sammen med dem man går i klasse med. Da kan det være fint å treffe elever fra andre klasser eller skoler, sier hun.

Hun trekker også frem at vennskap er viktig for den sosiale utviklingen.

Solberg understreker likevel at slike tiltak ikke fratar skolene det ansvaret de allerede har for at elevene skal finne seg til rette i egen klasse og på egen skole.

— Jeg tenker at dette tiltaket handler mest om fritiden, og at det kan være en viktig arena for å få nye venner, sier hun.

Prøveprosjekt

I venneklubben har ingen voksne adgang. Dette for at alle ungdommene skal få være seg selv og ha fritt spillerom.

— Foreldre kan selvfølgelig vise gruppen til barna sine, og de må bare ta kontakt om de har spørsmål. Først og fremst er dette et prøveprosjekt for å se om det er et behov der ute for en slik sosial arena, sier Ludvigsen.