Politiet ventet tre måneder med avhør etter mystisk samtale

Monika Sviglinskajas mor gikk til politiet og sa hun hadde blitt oppringt av sin eks-samboer. Først tre måneder senere ble han innkalt til avhør.

Publisert Publisert

OPPRINGT: Monika Sviglinskajas mor mottok i juli 2012 en skremmende oppringing fra denne telefonkiosken på Bryggen. Politiet fulgte aldri opp, mener bistandsadvokat. Foto: Rune Sævig

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
  1. juli 2012 — åtte måneder etter datteren Monikas død - mottok Kristina Sviglinskaja en oppringing til sin mobiltelefon.

«Du kjenner ikke meg. Men jeg vet hvem som drepte barnet ditt», skal mannspersonen i den andre enden ha sagt på gebrokkent engelsk.

Kristina mente etter hvert å kjenne igjen stemmen, og ropte ut eks-samboerens navn: «Er det deg?», sa hun på litauisk.

Så skal vedkommende brått ha lagt på røret. Samtalen varte i ett minutt og tjueåtte sekunder.

Politiet ventet tre måneder

Kristina anmeldte den ubehagelige opplevelsen til politiet neste dag. Hun gjorde det samtidig klart at hun mente eks-samboeren var mannen i den andre enden av røret, og at han nok en gang forsøkte å presse henne for penger.

Det skulle gå mer enn tre måneder før han ble kalt inn til avhør hos politiet.

Les også

Her er Facebook-meldingen politiet lot ligge

Politiet fant raskt ut hvor oppringingen ble gjort fra. Samtalen innkom fra en telefonkiosk som ligger omtrent midt på Bryggen.

Først 22. oktober 2012 — etter at Monikas dødsfall var henlagt som et selvmord - møtte den nå drapssiktede 32-åringen i avhør hos politiet på Sotra.

Fikk direkte spørsmål

Etter det BT får opplyst, ble den nå drapssiktede mannen i avhør spurt direkte om han sto bak oppringningen.

Det svarte han benektende til. Så ble avhøret avsluttet.

Politiet skal ikke ha gjort noe innledende forsøk på å få 32-åringen til å beskrive hva han gjorde eller hvor han var dagen oppringingen kom.

Anmeldelsen ble til slutt henlagt.

- Særdeles uheldig

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier til BT at Kristina gjentatte ganger underveis i etterforskningen ba politiet sjekke eks-samboeren nøyere. Hun har i ettertid sagt at hun følte seg mistrodd og avvist.

— Jeg skal være forsiktig med å karakterisere politiets arbeid noe mer enn jeg allerede har gjort. Men denne telefonoppringingen i juli 2012 mener vi er sentral, sier Nilsen.

Han mener måten politiet fulgte opp den mystiske telefonsamtalen på, føyer seg inn i rekken av uforståelige momenter i politiets opprinnelige etterforskning.

— Alle forstår at det er særdeles underlig, og uheldig, at det måtte ta mer enn tre måneder før hennes navngitte eks-samboer ble innkalt til avhør, sier bistandsadvokaten.

Etterforsker: Uforståelig

Etterforskeren som varslet internt i januar i år skal i et møte med etterforskningsledelsen på Sotra ha sagt at det var uforståelig for ham at ikke eks-samboeren fikk status som mistenkt etter denne telefonsamtalen.

Han påpekte videre at dette var en taktisk kjempetabbe.

Han ble, som BT har skrevet tidligere, også avvist. Politiet mente det ikke var grunnlag for å gjenåpne saken. De mente heller ikke at det var grunnlag for å endre status på eks-samboeren.

Mandag denne uken ble han pågrepet og siktet for drapet på Monika Sviglinskaja. Han nekter straffskyld.

BT har forsøkt å komme i kontakt med forsvarer Fredrik Verling torsdag ettermiddag uten å lykkes.

Publisert

Les mer om dette temaet