- Byrådet fortjener alvorlig kritikk

For to år siden gravla han eiendomsskatten sammen med finansbyråd Liv Røssland (Frp). Nå lover Peter Batta fra Huseirnes landsforbund å vise sin misnøye med gjenopplivningen.

Publisert Publisert

BEGRAVELSEN: Peter Batta fra Huseiernes landsforbund sto selv for gravleggingen av eiendomsskatten i 2012. Nå er han skuffet over politikerne. - De må jo kunne vite hvordan Begens økonomi blir på kort sikt. Å gjeninnføre etter to år er dårlig håndverk, sier han. Foto: Sean Meling Murray (Arkiv)

  • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Røssland la i dag frem byrådets forslag til budsjett for Bergen i 2015, og som ventet kom gjeninnføringen av eiendomsskatt på privatboliger, bare to år etter den ble fjernet.Skatten skal gi kommunen ekstra inntekter på en halv milliard kroner, som skal dekke utgifter til opprusting av kommunale bygg.

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund, mener byrådet har gjort dårlig håndverk i saken.

— De må jo kunne vite hvordan Bergens økonomi blir på kort og mellomlang sikt. Å ta den vekk, for så å gjeninnføre etter to år er dårlig håndverk, både fra politikerne og byråkratene i kommunen. Jeg synes de fortjener alvorlig kritikk, sier han.

Trodde det ville vare

Han regner med gjeninnføringen vil ramme byrådspartiene Høyre og Frp i kommunevalget neste år.

— De skapte jo forventninger, og bakgrunnen for at de gjorde det var å oppfylle valgløfter. Nå bryter de disse, og eiendomsskatten er for mange høyt på listen over saker som avgjør hvem de skal stemme på. Det er klart dette vil virke negativt, sier Batta.

I 2012 arrangerte Huseiernes landsforbund en begravelse for eiendomsskatten. Både finansbyråd Røssland og ordfører Trude Drevland (H) var tilstede på arrangementet, som ble avsluttet med fyrverkeri. Batta sier han da var sikker på at eiendomsskatten ikke ville komme tilbake så lenge de samme partiene satt ved makten.

Nå vil han vise politikerne at han ikke ser blidt på deres retrett.

— Byrådet fikk masse ære for to år siden, så dette er ikke bra. Vi vil markere vår misnøye med reversen de gjør. Hvordan vet vi ikke ennå, vi ville vente til vi så at det faktisk skjedde før vi slo på stortromma, sier Batta.

- Lokketilbud

Skattesatsen som nå er innført er på 2,5 promille av boligverdi, med et bunnfradrag på 500.000 kroner pr. boenhet. Batta har ingen tro på at den satsen vil holde seg lav.

— Det er alltid en uskyldig sum til å begynne med. Jeg pleier å bruke ordet lokketilbud. Men ring meg om fem år, så skal vi se hva skattesatsen er. Da lover jeg at den er jekket opp til syv promille, sier Batta.

Les også

Innfører eiendomsskatt på boliger

Han mener kommuner heller burde se på kostnadsnivået sitt, enn å innføre en ekstra inntektskilde som eiendomsskatt.

— For kommuner som bruker for mye, hjelper ikke en kortsiktig inntektskilde som eiendomsskatt. Det går en stund, og så har de nådd toppnivået av det de kan kreve. Det er også bare et alibi i kommunene at eiendomsskatten går til skole og helse. Det er snakk om å dekke underskudd, sier han.

Publisert