Vi har fått det med oss. At julen og det heseblesende presangjaget er på vei til oss også i år.

Første påminnelse fikk vi allerede i september/oktober, da kakemennene og boksene med pepperkaker dukket opp i dagligvarehyllene. Siden har det gått slag i syv kakeslag og reven rasker over isen gjennom hele oktober. Helt til det i løpet av november kulminerer med full O jul med din glede i samtlige butikkvinduer — idet butikkjulen skyller innover byen med all sin tyngde under BYNATT om nøyaktig én uke, med tenning av julegatene og åpne sentrumsbutikker til midnatt.

LYS I MØRKET: Ekspeditør Espen Lie i Elektrosenteret er omgitt av julelys i alskens farger og fasonger. - I en elektrobutikk som dette har vi selvfølgelig mange julelys, som folk etterspør allerede i oktober, sier han og retter litt på en av julestjernene i vinduet.

Et ekstra girMen fremdeles er vi midt i november. Og de fleste butikkene har enn så lenge høstpynten på plass i vinduene. I disse dager skiftes imidlertid denne pynten sakte, men sikkert ut — først med forholdsvis anonyme hvite snøkrystaller, kuler og hjerter rundt omkring, etterfulgt av blinkende juletrær, røde hjerter og nikkende julenisser.

Og noen butikker har som sagt «tjuvstartet» og pyntet ferdig til jul allerede.

Men er det ikke litt tidlig å henge opp julepynt i butikkvinduene i begynnelsen av november?

— Nei, folk har vært innom butikken og spurt etter juleting siden tidlig i oktober, så vi er nok ikke for tidlig ute. Men vi har ikke funnet frem alle juletingene ennå. Vi har nemlig ett gir til, som vi setter inn først til Lysfesten 29. november. Da kommer blant annet den tradisjonsrike, halvannen meter høye julenissen vår på plass utenfor her, sier ekspeditør Espen Lie i Elektrosenteret i Galleriet.

JUL NÅ ALT? En dame som går forbi Elektrosenterets butikkvindu ser forundret på alle julelysene som tindrer mot henne midt i november.

Dinglende elgerHos Wallendahl lar julen fremdeles vente på seg. Men hemmelighetsfullt brunpapir i de store butikkvinduene sender bud om at juledekorasjonene er like om hjørnet.

En butikk litt lenger ute i Strandgaten har allerede pyntet vinduet med julepresanger hemmelighetsfullt innpakket i glanset rødt papir. Mens en annen butikk har kongler og dinglende elger som årets hotte julepynt.

Og butikkvinduene i Berstad-huset har fått både juletrær, snø og julepynt på plass.

— Ja, her er det julestemning for alle pengene. Men det har vi som jobber her egentlig hatt lenge. Vi kommer jo litt i julestemning allerede i juli, når vi bestiller inn årets julevarer, sier en av ekspeditørene ved Illums Bolighus smilende.

GOD JUL: Kanskje noen ønsker seg en hjelpende hånd i den travle førjulstiden vi nå går inn i?

Du hvite, glitrendePå Tårnplass troner et kritthvitt, kunstig juletre utenfor blomsterbutikken på hjørnet. I år skal visstnok julen være hvit, skjønner vi.

— Hm, det var veldig hvitt. Riktignok har jeg et kunstig juletre hjemme som jeg har brukt i flere år. Men det er da grønt! Alle juletrær bør være grønne, og ikke hvite, sier Stina Pedersen, som har tatt seg en liten tekstmeldingspause på benken foran det hvite treet.

Vi rusler videre gjennom sentrumsgatene. Mens novembermørket senker seg over byen, tennes lysene i de tusen butikkvinduer. Likevel; julefred på ordentlig blir det først 24. desember, etter at butikkene har lukket og låst og Sølvguttene kan synge julen inn.

Og det er det jo heldigvis ennå en stund til ...