Kvinnen (41) som er tiltalt for å ha drept samboeren på Møhlenpris i fjor, har nektet straffskyld siden pågripelsen for ett år siden. Under rettssaken i går ble et lydopptak fra nødsamtalen spilt av.

41-åringen ringte selv til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og fortalte at samboeren var knivstukket. Hos AMK ble hele telefonsamtalen tatt opp, helt frem til ambulansefolkene er kommet til stedet.

Lydekspert

Via høyttalerne i rettssalen var det tidvis umulig å få med seg hva som blir sagt. Men politiet har gått gjennom nødsamtalen og laget en utskrift. BT har sett deler av utskriften. Et sted i samtalen mener politiet, med et visst forbehold, at den nå drapstiltalte kvinnen sier: «Ka har eg gjort, og no e du pinede død».

I vår ble en ekstern lydekspert koblet inn i drapssaken. Eksperten, kriminaltekniker Truls Birkeland, fikk i oppdrag å gå gjennom, støygrense og analysere opptakene fra nødsamtalen.

Birkeland vitnet i saken i går. Han oppgir å ha jobbet for både norsk og internasjonalt politi. Ved å analysere blant annet klang og akustikk, mener han å kunne si noe om tiltaltes bevegelser rundt i leiligheten. På et tidspunkt mener Birkeland at 41-åringen legger fra seg mobilen hun bruker for å ringe AMK.

— Gikk til stuen

Så hører lydeksperten trinnlyder og at stemmen hennes blir gradvis svakere. Birkeland mener 41-åringen går fra gangen, der den knivskadede samboeren lå, og til kjøkkenet i stuen.

— Så høres noe hardt som legges bort, forklarte han i retten. I en rapport har han beskrevet lyden som en klirrelyd - forenlig med at noe legges bort eller slippes. Bergenspolitiet ba Birkeland sjekke om dette kunne være lyden av en kniv som blir puttet i en gryte. Polititeorien er at tiltalte kan ha tatt med seg en drapskniv fra gangen og kastet den fra seg i en gryte som sto på kjøkkenet i leiligheten.

Etter knivstikkingen fant politiet tre kniver, delvis nedsenket i vann, i en gryte i oppvaskkummen. Det var to biffkniver og en filetkniv. Politiets kriminalteknikere mener knivene var avskylt. Det er ikke funnet brukbare DNA-spor verken på knivskaftene eller knivbladene.

- Lettere enn 500 gram

I retten i går kunne ikke lydeksperten Birkeland si konkret om det var en kniv som ble lagt bort. Han sa imidlertid noe om den sannsynlige tyngden av gjenstanden.

— Jeg mener lyden stammer fra kjøkkenet, og at det dreier seg om en gjenstand som er lettere enn 500 gram, sa Birkeland. Det er på det rene at politiet mangler fellende, tekniske bevis i drapssaken. I stedet baserer de seg på indisier og mangel på alternative gjerningsmenn - og at tiltaltes forklaringer har skiftet så mye at det svekker troverdigheten hennes.

Drapstiltaltes forsvarer, advokat Rune Valaker, gikk onsdag kraftig i rette med lydeksperten i retten.

— Dette er bare sprøyt. Du kan ikke si hvor tungt noe er basert på lyd, sa Valaker. Han stilte seg uhyre kritisk til bevisverdien av det Birkeland kom med. Valaker ba også flere ganger om ny avspilling av deler av lydopptaket.

— Det legges til grunn i en utskrift av denne nødsamtalen at tiltalte sier både «jeg mente ikke å gjøre noe vondt» og «hva har jeg gjort deg». Det er ikke hørbart for meg, sa Valaker.