I går var det dansing, i dag er det turn, i morgen er det klassen. Og så er det barnehage om en uke eller så. Anne Kristin og Espen Stordal er på juleavslutningskjøret.

— Og midt oppi det hele har vi to bursdager, sier mor i familien og ler litt.

Hun vet de bare har seg selv å skylde på, og synes det går greit selv om det er mye.

— Det er hektisk, men det er koselig og. Jeg er også med på å arrangere avslutninger selv. Jeg er en sånn en, sier hun, og ler enda mer.

- Stressende

BT har spurt 300 foreldre om hvor mange avslutninger de skal på frem til jul. En av fire skal på fire eller flere tilstelninger.

De forteller om avslutninger i barnehagen, på fritidsaktiviteter, på SFO og på skolen. I tillegg kommer julecuper, juleverksteder og luciafeiring. Noen foreldre forteller også at de må ta med kaker og premier til utlodninger.

Ikke alle liker kjøret. Foreldrene som mener det kan bli for mye av det gode, beskriver ukene frem til jul som «masete», «galskap» og «stressende».

En tobarnsmor skriver: «Det er unødvendig at alt skal «avsluttes» fordi man har to uker fri fra aktiviteten». En annen skriver «Veldig stort press for foreldre å få alt til å gå rundt. Har ofret julebord for å gå på juleverksted med skolebarna».

- Prioriter skole og barnehage

Det viktigste for foreldrene er å få med seg skole- og barnehageavslutningene, mener familieterapeut Grethe Siljuholtet.

— Hele hverdagen til barna er her. Ofte har de forberedt seg på juleavslutningeri flere uker, og da er det viktig å vise frem det man har forberedt. Barna kan bli veldig skuffet om ikke. Lærere forteller meg hvor trist det er å se hvor ensomme og lei seg barna blir når foreldrene uteblir, sier hun.

Juleavslutninger for øvrige fritidsaktiviteter mener Siljuholtet bør komme i andre rekke.

— Her må man prioritere. Jeg pleier å dele det mellom må-ting oghvis-vi-rekker-ting. Begynner du å planlegge tidlig, kan det godt være du får tid til alt. Dersom barna skal opptre, er det imidlertidviktig atminst en av foreldreneer der, sier hun.

Mormor hjelper

Juleavslutningen for turngruppen til Loddefjord IL er i Olsvikhallen. Hundrevis av forventningsfulle foreldre sitter på tribunen. Rebecca (4) skal opptre på vegne av familien Stordal, og er kledd i rødt fra topp til tå.

TRAVELT: Far Espen Stordal gjør Rebecca (4) klar til show. Hun går på turn og storesøster Emma på dansing. Neste år skal Emma gå på svømming også, så da blir det enda en avslutning.
Tor Høvik

Moren mener dette er en av de viktigste avslutningene å være med på, fordi ungene har øvd på noe de skal vise frem. Men ellers hender det hun og mannen må prioritere litt. I år har mormor fått i oppdrag å gå på avslutningen i barnehagen.— Så lenge det er noen der, er det ikke så farlig hvem. Jeg er ikke en sånn som har dårlig samvittighet. Det er ikke alltid det går, sier Anne Kristin Stordal.

- For mange

Ståle Faugstad i Loddefjord IL er arrangør for turnernes juleavslutning. Han forstår godt at mange foreldre blir stresset av de mange avslutningene de er forventet å delta på.

— Jeg kjenner meg igjen i det selv fra tidligere. Hver enkelt avslutning er kjekk, men det blir mange, sier han.

Likevel er det en annen side av saken, påpeker Faugstad. For mange av barna i Olsvikhallen er oppvisningen på juleavslutningen det de jobber mot hele høsten. Her samler de alle turnklassene til en felles oppvisning.

— Det er masse forventninger rundt dette, og de små skal jo få vise seg frem til mor og far. Vi ville vel ikke vært det foruten, selv om det er litt styr, sier han.

Kan flyttes til januar

Elisabeth Strengen Gundersen er leder for foreldreutvalget i grunnskolen (FUG). Hun kjenner til flere idrettslag som har endret tidspunktet for juleavslutninger.

— Flere har hatt juleavslutning i januar, for det er ikke bare skolen som tar slutt, men også fotballen, håndballen, korps og judo. Min erfaring er at folk har stor forståelse for utfordringen, og at det ikke er mulig å være overalt samtidig, sier hun.

Gundersen kjenner også til skoler som har hatt avslutninger for flere klassetrinn samtidig.

Dersom foreldre ønsker å gjøre det lettere for seg selv, kan de jobbe litt i kulissene på forhånd, foreslår barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

— Kanskje kan du snakke med de ansvarlige for fritidsaktivitetene og høre om de kan ha en høstfest i stedet? Og så må du spørre deg selv om barna deltar på for mye, sier hun.

- Pust med magen

Anne Kristin Stordal liker å organisere og planlegge. Hun starter juleforberedelsene i august for å få alt til å gå opp. Men samtidig synes hun det er viktig ikke å bli hysterisk.

— Du må puste med magen og få med deg det du klarer. Men ungene dauer ikke om du ikke er med. Det er bare å delegere, sier hun, og føyer til:

— Julen kommer jo hvert år. Det trenger du ikke være redd for.